Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Μετρό: Έκλεισε η συμφωνία για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

voria.gr, 14/11/2016
Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο που προβλέπει τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου με τις λειτουργίες του μετρό...


Την επίτευξη συμφωνίας για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας λόγο «για καλά νέα» που αφορούν την πόλη.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να εγκριθεί το σχέδιο για την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τις λειτουργίες του μετρό.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε σε τελική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, παρουσία παραγόντων των αρμόδιων υπουργείων, της Αττικό Μετρό, του δήμου Θεσσαλονίκης και στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του δήμου για το θέμα. «Διασώζονται τα αρχαία σε εξαιρετικά καλό βαθμό, και η αρχαιολογική υπηρεσία είναι ευχαριστημένη. Είναι πολύ καλό νέο για την πόλη», τόνισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο για «απόλυτη αρμονία στη δημιουργία του σταθμού Βενιζέλου και τη διάσωση των αρχαιοτήτων σε ποσοστό μεγαλύτερο απ΄ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά». Όπως εξήγησε, «η απόφαση του ΚΑΣ έλεγε ότι μπορεί να απομακρυνθεί ένα ποσοστό 20% των αρχαιοτήτων, αλλά στη λύση που προκρίθηκε, τελικά, απομακρύνεται ένα 10%, τα οποία θα μπορούν να επανέλθουν στο σημείο ανάλογα με το είδος και την αξία του καθενός».

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθει ένα επίπεδο στήριξης των αρχαιοτήτων και κάτω από εκεί θα γίνει ο σταθμός.

Στα δύο άκρα της ανασκαφής, στο δυτικό τμήμα (Μπεζεστένι και Αλκαζάρ) τα αρχαία θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση. Σε αυτό το τμήμα θα είναι η είσοδος και η κάθοδος του σταθμού προς τους συρμούς με διπλή σκάλα, όπου θα εξυπηρετείται και το μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού.

Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, εκεί θα είναι η κύρια είσοδος του σταθμού, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και τα αρχαία θα επανατοποθετηθούν, ώστε όσοι χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες για να κατευθυνθούν στους συρμούς, να μπορούν να σταματήσουν και να βλέπουν τις αρχαιότητες. Παράλληλα, θα υπάρχει σύνδεση με τη βόρεια πλευρά όπου και εκεί θα γίνει ανασκαφή για να διακρίνονται άλλες αρχαιότητες της περιοχής.

«Βρέθηκε λύση κάνοντας συνθετικές προτάσεις όλοι μας. Η Αττικό Μετρό έκανε υποχωρήσεις όχι με την κακή έννοια», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα εργασίας.


Κάτια Γερακαρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.