Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μυλόπουλος: Κοσμογονία το 2020 με το Μετρό Θεσσαλονίκης (Video)

typosthes.gr, 26/05/2017
Τι είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό για την πρόοδο των εργασιών τις αρχαιολογικές εργασίες και τον ΟΑΣΘ
Γίνεται έντιμη προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο του Μετρό μέσα στα τακτά χρονοδιαγράμματα και το 2020 η Θεσσαλονίκη να έχει ένα δημόσιο μέσο, μια τεράστια υποδομή μεγαλύτερη από οποιαδήποτε συγκοινωνιακή υποδομή που είχε μέχρι τώρα...
Η είσοδος του μετρό το 2020 στα συγκοινωνιακά πράγματα της Θεσσαλονίκης, αλλάζει ριζικά το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης. Περιμένουμε να γίνει μια κοσμογονία το 2020», είπε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στο περιθώριο της ημερίδας για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης
 «Το Μετρό θα είναι ο κορμός των δημόσιων συγκοινωνιακών και τα λεωφορεία θα πρέπει να παίξουν έναν συμπληρωματικό ρόλο, θα μεταφέρουν επιβάτες στους σταθμούς του μετρό από τις γειτονιές που μένει ο καθένας», είπε ακόμη.

 «Δεν εκφράστηκε ποτέ φόβος ότι οι αρχαιολογικές εργασίες θα καθυστερήσουν το έργο του μετρό», είπε εξάλλου ο κ. Μυλόπουλος, ερωτηθείς. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, στην οποία συμμετέχει και το υπουργείο Πολιτισμού, να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: Η Θεσσαλονίκη να έχει μετρό το 2020 και ταυτόχρονα να ξαναανακαλύψει την πολιτισμική της ταυτότητα, να αναδείξουμε τις αρχαιότητες που βρίσκουμε σκάβοντας για το μετρό. Είναι δύσκολος ο στόχος αυτός γιατί ταυτοχρόνως θέλεις να κάνεις ένα τεράστιο τεχνικό έργο και να δώσεις σταθμούς που θα είναι σύγχρονα μουσεία, και αυτή είναι η καινοτομία του έργου της Θεσσαλονίκης και αυτή που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο έργο και στην πόλη», τόνισε και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει κίνδυνος το ένα να εμποδίσει το άλλο και τα δύο προχωρούν μαζί και θα τελειώσουν μαζί στην ώρα τους. Δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το θέμα των απολύσεων.  

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Μαΐου αναφέρει ότι «συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, μέχρι την ανάκληση της εντολής απόλυσης των δύο συναδέλφων».

Για τον ΟΑΣΘ είπε ότι όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα δεν το αντιγράφεις, όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις τον ΟΑΣΘ δεν ξανακάνεις έναν ιδιώτη. Χρειάζεται, όπως είπε ένας ριζικός ανασχεδιασμός των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.
Είπε επίσης ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι ένα "σκάνδαλο διαρκείας, με το μονοπωλιακό καθεστώς που εξασφάλισε με βασιλικό διάταγμα από το 1957 κι έπειτα".

Μείωση κυκλοφορίας ΙΧ κατά 60.000
Κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα, και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι όταν τελειώσει η βασική μόνο γραμμή του έργου στη Θεσσαλονίκη, υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιούν το μετρό 250.000 άνθρωποι καθημερινά και θα επέλθει μία μείωση της κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων κατά περίπου 60.000".
Το 2020 η Θεσσαλονίκη θα έχει και λεωφορεία και μετρό, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων στην πόλη. "Αυτό σημαίνει ότι οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο, ώστε και να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός της λειτουργίας και των δρομολογίων των δύο μέσων, αλλά και να εφαρμοστεί ενιαία τιμή για τα εισιτήριά τους", υπογράμμισε.

Για τις επεκτάσεις
Ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισε ότι περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας και περισσότερες από 300 τοπικές επιχειρήσεις, συνθέτουν σήμερα τον κύκλο εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης.
Γνωστοποίησε, δε, ότι ήδη μελετώνται από την Αττικό Μετρό οι επεκτάσεις του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης προς Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία με συνολικό μήκος 6,8 χλμ. και 6 νέους σταθμούς (προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ), προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Εύοσμο και Κορδελιό, με συνολικό μήκος 4,8 χλμ. και τέσσερις σταθμούς (προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ), καθώς φυσικά και η σύνδεση του αεροδρομίου με την επέκταση της γραμμής της Καλαμαριάς, με συνολικό μήκος 5,8 χλμ. και 4 σταθμούς (προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ).
Ήδη γι' αυτόν τον σκοπό πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες διαδοχικές συσκέψεις στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη με τους δημάρχους των δήμων, τους οποίους επηρεάζουν οι επεκτάσεις και σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με σκοπό να εξασφαλιστεί ο βέλτιστος σχεδιασμός για τις τρεις επεκτάσεις του έργου, "ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των μελετών".

Δείτε το βίντεο του typosthes.gr  με τις δηλώσεις Μυλόπουλου στο περιθώριο της ημερίδας για τις αστικές συγκοινωνίες 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.