Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Νέες «απαράδεκτες» καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

typosthes.gr, 12/05/2017
Η παρουσία του κ. Χρήστου Σπίρτζη στη Θεσσαλονίκη έχει αναδείξει κάποια μεγάλα ζητήματα με τον υπουργό Υποδομών να βάλει ανοιχτά όχι μόνο εναντίον του ΟΑΣΘ, αλλά και κατά των αρχαιολογικών υπηρεσιών που εργάζονται στο Μετρό Θεσσαλονίκης...

 Ενώ η συνεργασία Αττικό – κυβέρνησης – αρχαιολόγων φαινόταν να είναι αγαστή, ο Σπίρτζης είπε πως επισκέφθηκε απροειδοποίητα δύο σκάμματα στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Συντριβάνι) και διαπίστωσε απαράδεκτες καθυστερήσεις.
«Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν εκεί και για τα εκατομμύρια αποζημιώσεων που πληρώνει ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θεσσαλονίκης και την ταλαιπωρία από τις αποζημιώσεις και τις καθυστερήσεις που έχουμε, χωρίς να υποβιβάζουμε τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά και στα αρχαία μας» είπε ο υπουργός.
Και συμπλήρωσε το εξής: «Αλλά το να κάνει ο αρμόδιος διευθυντής μερικούς μήνες για να στείλει μια έκθεση στο ΚΑΣ ή να εγκριθεί από το ΚΑΣ ή να καθαρογραφεί η απόφαση, να πληρώνει ο ελληνικός λαός και να έχουμε αυτά τα σχολεία και όχι καινούργια, είναι στην κρίση του καθένα για το απαράδεκτο της κατάστασης».

Διεπιστημονική ομάδα ιδρύεται για τα Αρχαία στο Μετρό
Την επικείμενη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας για τη διαχείριση και προστασία των αρχαιοτήτων της πόλης μετά το πέρας των ανασκαφών για τη διάνοιξη του μετρό οι οποίες και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη -Βλαζάκη στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.
“Οι ανασκαφικές εργασίες ολοκληρώνονται σύντομα, το εμβληματικό των ευρημάτων οδήγησε σε μια εμβληματική τεχνική λύσης για τη συνύπαρξη αρχαίων και μετρό, για τη διαχείριση και προστασία των αρχαίων που προέκυψαν στα 31.000 τ.μ των ανασκαφικών εργασιών, πρόκειται σύντομα να συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα στην οποία θα εκπροσωπούνται ο Δήμος της πόλης, η εταιρεία Αττικό μετρό και η αρχαιολογική υπηρεσία” τόνισε μεταξύ άλλων η κ.Βλαζάκη στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: “Μετρό και πολιτισμός: τα υπόγεια ρεύματα μιας πόλης» και θέμα τη συμβολή των ανασκαφών του Μετρό στην ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και για το Μετρό ως γενικότερο πολιτισμικό παράγοντα στη ζωή μιας πόλης.
“Ότι είναι παρελθόν είναι πρόλογος” τόνισε χαρακτηριστικά -επικαλούμενη της Σεξπιρική ρήση - η κ.Βλαζάκη στην εισήγηση της , υπογραμμίζοντας πως “οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό αποτελούν τις υλικές μαρτυρίες ενός υπερτοπικού παλίμψηστου , την ανάδειξη του οποίου αναμένει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα”.
Για...”καθημερινό μπρα ντε φερ” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αττικό μετρό Α.Ε” καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος αναφερόμενος στην πολύχρονη “αντιπαλότητα” που αναπτύχθηκε μεταξύ των τεχνοκρατών και αναγκαιότητας ολοκλήρωσης στα προκαθορισμένα χρονικά όρια του έργου, και αρχαιολογικής υπηρεσίας που “πίεζε” για τη διάσωση in situ και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Για αμιγώς πολιτικά κίνητρα τα οποία διαμόρφωσαν παλαιότερα, αντιπαλότητες προβάλλοντας το δίλημμα “ή αρχαία ή μετρό” -και το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο “ μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης , ενώ στην ίδια εκδήλωση η αρχαιολόγος -εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Τάνια Πρωτοψάλτη , έκανε – με σχετική προβολή- εντυπωσιακή παρουσίαση των ανασκαφών και των ευρημάτων που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.