Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Μετρό Θεσσαλονίκης: Υδράργυρος εντοπίστηκε στο εργοτάξιο "Αγίας Σοφίας"

voria.gr,09/06/2017



Σταμάτησαν από εχθές οι εργασίες στο σημείο διάνοιξης της βόρειας εισόδου. Συνεχίζονται κανονικά στο σώμα του σταθμού και στη νότια είσοδο.

Την επανεμφάνισή του έκανε ο υδράργυρος, μέταλλο τοξικό, σε σκάμμα της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, ευτυχώς προκαλώντας μικρή και περιορισμένη αναστάτωση στις εργασίες που γίνονται στο εργοτάξιο του σταθμού «Αγία Σοφία».

Συγκεκριμένα, εχθές το πρωί, από ανασκαφείς που εργάζονταν στη νέα βόρεια είσοδο του σταθμού, δηλαδή κοντά στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία, εντοπίστηκαν σφαιρίδια, 3-4 τον αριθμό, τοξικού υδραργύρου.

Ο συντονιστής αρχαιολόγος ειδοποίησε τον ανάδοχο του έργου όπως και την Αττικό Μετρό Α.Ε. Από το σημείο απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι, στάλθηκε τεχνικό συνεργείο που έκανε αυτοψία, ενώ συνελέγησαν και δείγματα από χώρα και αέρα, που θα σταλούν στη Γερμανία για να εξετασθούν ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι ενέργειες καθαρισμού του χώρου από ειδικό συνεργείο.

Σύμφωνα με τον ανάδοχο, οι πέντε εργαζόμενοι που δούλευαν στο σημείο στάλθηκαν αμέσως για να υποβληθούν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ίχνη υδραργύρου στο αίμα τους.

Σημειώνεται ότι σφαιρίδια υδραργύρου είχαν εντοπιστεί και στο σταθμό «Βενιζέλου», το Φεβρουάριο του 2012, όταν απαιτήθηκε περίπου ένας μήνας για τον καθαρισμό και την απολύμανση του εδάφους. Και τότε οι εκεί εργαζόμενοι είχαν εξεταστεί χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα για την υγεία τους.

Σε ότι αφορά την περίπτωση στο σταθμό «Αγία Σοφία», το ευτύχημα είναι ότι ο υδράργυρος βρέθηκε στο σημείο που θα διανοιχτεί η βόρεια είσοδος και όχι στο κύριο σώμα του σταθμού, όπως συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες, όπως και στην περιοχή δημιουργίας της νότιας εισόδου, κάτω από την Εγνατία και προς την πλευρά της οδού Καστριτσίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.