Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

«Επόμενη στάση: Συντριβάνι/Έκθεση!»: Τι μάθαμε από την… εικονική βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης

thessnews.gr 12/09/2018
Μπορεί για πολλούς από εμάς να φαίνεται απίστευτο αλλά το πολυπόθητο μετρό αρχίζει και… «αχνοφαίνεται» στον ορίζοντα της Θεσσαλονίκης...

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση του έργου, φαίνεται πως πλέον αρχίζει να «παίρνει σάρκα και οστά» με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό να διαβεβαιώνει ότι σύντομα οι πρώτοι συρμοί θα κάνουν τις δοκιμαστικές διαδρομές τους κάτω από την πόλη.

Ο ένας από τους δεκαοχτώ συρμούς, που εκτίθεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – συγκεκριμένα δίπλα από τη πύλη εμπορίου αποτελεί, όπως είναι φυσιολογικό, πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς.



«Το έργο ολοκληρώνεται το 2019, οπότε και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική του λειτουργία», αναφέρει στην Thessnews ο Άρης Μακρής, στέλεχος της Αττικό Μετρό.

Όσον αφορά τη βασική του λειτουργία (από το συντριβάνι μέχρι ανατολικά), αυτή θα αρχίσει ένα χρόνο μετά, το 2020, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Από εκεί και ύστερα, θα επεκτείνεται σταδιακά και παραπέρα, όπως στην Καλαμαριά κάτι που προβλέπεται να γίνει το 2021.

Το «δίπορτο» βαγόνι

Ιδιαίτερη εντύπωση στους Θεσσαλονικείς προκαλεί πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί αυτόματα – χωρίς οδηγό. Επιπλέον, μία ακόμη καινοτομία περιμένει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καθώς τα βαγόνια του θα είναι δίπορτα και δεν θα «επικοινωνούν» με την σήραγγα. «Μόλις θα φτάνει στον εκάστοτε σταθμό, αυτόματα θα ανοίγει μαζί με την πόρτα του βαγονιού και η τζαμαρία, η οποία θα «προστατεύει» τους επιβάτες που αναμένουν να επιβιβαστούν από το διάκενο, ώστε να εξέλθουν και να εισέλθουν οι επιβάτες», εξηγεί ο Άρης Μακρής

Μεγάλο πρόβλημα για τους Θεσσαλονικείς εξακολουθεί να είναι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του. Εδώ και χρόνια πολλά, μαγαζιά έχουν βάλει «λουκέτο» καθώς οι εργασίες του μετρό έχουν κλείσει τμήματα βασικών οδών στη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας συγχρόνως και σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Αιτία φυσικά δεν είναι άλλη από τις αρχαιότητες στον σταθμό της Βενιζέλου που για πολλά χρόνια στάθηκε μεγάλο εμπόδιο, όπου με τις ανασκαφές βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο το πρόβλημα αυτό ξεκαθάρισε πριν ενάμιση χρόνο.






ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.