Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

«Αιχμάλωτο» των στεφανιών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 09/06/2008

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν η ανεύρεση των τεσσάρων αρχαίων χρυσών στεφανιών, στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης, μπροστά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, θα προκαλέσει καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου.

Ενα από τα τέσσερα χρυσά ελληνιστικά στεφάνια που βρέθηκαν κατά τις εργασίες διάνοιξης του σταθμού «Σιντριβάνι» στη Θεσσαλονίκη
Τα τέσσερα χρυσά στεφάνια, που χρονολογούνται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, είναι τα μοναδικά που βρέθηκαν μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθενται 23 χρυσά μακεδονικά στεφάνια που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μακεδονία.

Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν, αλλά ούτε βεβαιώνουν ότι ο εντοπισμός των τεσσάρων χρυσών στεφανιών σημαίνει ότι μπορεί να εντοπιστούν και άλλα παρόμοια ευρήματα. Επίσης, προσθέτουν, ότι ο εντοπισμός τους στο συγκεκριμένο σημείο δεν σημαίνει ότι και οι γύρω τάφοι θα έχουν παρόμοια κτερίσματα, καθώς δεν υπάρχουν ευρήματα που να πιστοποιούν ότι στο ανατολικό νεκροταφείο της πόλης υπήρχε χωρικός διαχωρισμός των ενταφιασμών ανάλογα με την κοινωνική τάξη του νεκρού.

Μέχρι σήμερα, στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν εντοπιστεί 800 περίπου τάφοι των ρωμαϊκών χρόνων χωρίς ιδιαίτερης αξίας ευρήματα. Ομως, με την εις βάθος πρόοδο των αρχαιολογικών εργασιών αποκαλύφθηκε ο τάφος των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Η νεαρή γυναίκα που τάφηκε εκεί ανήκει στους πρώτους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Η αρχαιολογική ανασκαφή που διενεργείται μπροστά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ξεπερνά σε έκταση τα 2.650 τ.μ.

Στο σημείο αυτό πρόκειται να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις αλλαγής τροχιογραμμών του μετρό. Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι οι αρχαιολογικές εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, καθώς το συγκεκριμένο σημείο είχε χαρακτηριστεί «μέσου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Στις «υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» περιοχές υπολογίζεται ότι τα αρχαιολογικά στρώματα φτάνουν σε βάθος 8,8-9,5 μ. και σε κάποιες περιπτώσεις τα 11-13 μ. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στον αρχικό τεχνικό σχεδιασμό του μετρό Θεσσαλονίκης και στη νέα μελέτη του έργου οι σήραγγες βυθίζονται πολύ χαμηλότερα από τα αρχαιολογικά στρώματα, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές στο έργο. Η αρχική πρόβλεψη τις τοποθετούσε σε βάθος 7-9 μ., ενώ πλέον το βάθος τους κυμαίνεται από 14 ως 31 μέτρα.

Από πλευράς «Αττικό Μετρό Α.Ε.» επισημαίνεται ότι το ΚΑΣ και το υπουργείο Πολιτισμού θα αποφασίσουν αν θα απαιτηθεί συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών που θα σημάνει καθυστέρηση της έναρξης κατασκευής των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων του μετρό. Η εταιρεία έχει συνυπολογίσει τις αρχαιολογικές εργασίες στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου και έχει συμπεριλάβει καθυστερήσεις που κυμαίνονται από έξι μήνες ως δύο χρόνια. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η όποια καθυστέρηση στο συγκεκριμένο σημείο, δεν επηρεάζει τις εργασίες κατασκευής των υπόλοιπων σταθμών ούτε την έναρξη εργασιών των δύο μετροπόντικων, καθώς οι σήραγγες είναι ανεξάρτητες από τους σταθμούς. Υπολογίζεται ότι η αρχαιολογική ανασκαφή στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης θα καλύψει συνολική έκταση 20.000 τ.μ. Η συνολική δαπάνη για αυτή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ.

Τα τέσσερα χρυσά στεφάνια φυλάσσονται στις αποθήκες της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.