Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Πρόταση της Ιόνιος Α.Ε. για ΑΕΓΕΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 08/06/2008

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ έγγραφη πρόταση ενδιαφερόμενου στρατηγικού επενδυτή για την ΑΕΓΕΚ έχουν εδώ και μερικές ημέρες στα χέρια τους οι πιστώτριες τράπεζες του κατασκευαστικού ομίλου, στις οποίες εδώ και μερικούς μήνες έχει περιέλθει και ο έλεγχος της εταιρείας.

Η κατασκευαστική Ιόνιος Α.Ε. του Ι. Μαρούλη κατέθεσε ύστερα από αρκετό διάστημα επαφών με τις πιστώτριες τράπεζες πρόταση για την είσοδό της με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο ΑΕΓΕΚ. Η πρόταση της Ιόνιος προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισφορά στον όμιλο «φρέσκων» κεφαλαίων ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ζητεί όμως και μεγάλες διαγραφές δανείων από πλευράς τραπεζών προκειμένου να αναπνεύσει χρηματοοικονομικά η εταιρεία και να σταθεί στα πόδια της.

Παρ' ότι δεν έχει διευκρινισθεί αν τα κεφάλαια που προτίθεται να δώσει η Ιόνιος θα μπουν στα ταμεία της ΑΕΓΕΚ μέσω αύξησης κεφαλαίου ή στα ταμεία των τραπεζών, στελέχη των Alpha Bank και Πειραιώς εκτιμούν ότι αν τελικώς η πρόταση γίνει αποδεκτή τότε θα προτιμηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Κλειδί για την αποδοχή της πρότασης αποτελεί ο χειρισμός του καθαρού δανεισμού της ΑΕΓΕΚ, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το αίτημα της Ιόνιος να υπάρξουν μεγάλες διαγραφές δανείων, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 60 εκατ. ευρώ, καθιστά τις τράπεζες επιφυλακτικές ως προς την αποδοχή της πρότασης, συζητούν όμως βελτιώσεις που μπορεί να επέλθουν.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί την πρώτη απτή πρόταση που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Αντίθετα το ενδιαφέρον από πλευράς ΕΛΤΕΧ και JP Αβαξ προς το παρόν δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Οι δύο όμιλοι είτε δεν δίνουν αξιόλογες προσφορές -σε προφορικό επίπεδο- είτε ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα στοιχεία του ενεργητικού της ΑΕΓΕΚ και ιδιαίτερα για την εξαγορά ποσοστών συμμετοχής της σε κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα (π.χ. μετρό Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν άτυπες συναντήσεις μεταξύ βασικών μετόχων ή εκπροσώπων των παραπάνω ομίλων και τραπεζιτών και στα τραπεζικά γραφεία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί νέος στρατηγικός επενδυτής.


Χρ. Κι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.