Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ Χρυσά στεφάνια της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου

Μακεδονία, 07/06/2008

Τέσσερα χρυσά στεφάνια της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στην είσοδο της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, στη διασταύρωση τροχιογραμμών του σταθμού “Σιντριβάνι”.

Τα στεφάνια, που ανακαλύφθηκαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο, είναι στολισμένα με φύλλα ελιάς και βρέθηκαν μέσα σε έναν γυναικείο τάφο -προφανώς ατόμου υψηλής κοινωνικής τάξης- λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε τμήμα του τεράστιου ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης, όπου οι αρχαιολόγοι αναμένουν ότι θα ανακαλυφθούν και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται για “λακκοειδή τάφο ορθογώνιας κάτοψης, χωρίς κάλυψη, με προσανατολισμό βορειοανατολικά-νοτιοδυτικά και τη νοτιοανατολική γωνία του λαξεύματος παραβιάζει και εν μέρει καταστρέφει σύγχρονος εν λειτουργία αγωγός αποχέτευσης του κτιρίου της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ”. Στο εσωτερικό του λαξεύματος ήταν τοποθετημένο ξύλινο φέρετρο, όπως πιστοποιείται από την παρουσία αποσαθρωμένων ξύλων και η νεκρή ήταν τοποθετημένη σε ύπτια στάση, με το κρανίο στα βορειοανατολικά και τα χέρια παράλληλα στον κορμό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η κατάσταση διατήρησης των σκελετικών καταλοίπων είναι άσχημη, με τα οστά εξαιρετικά αποσαθρωμένα, ενώ το ύψος του σωζόμενου σκελετού φτάνει τα 1,12 μέτρα. Η νεκρή ήταν κτερισμένη με τα τέσσερα χρυσά στεφάνια (τα δύο από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή του κρανίου και τα άλλα δύο στην περιοχή των κάτω άκρων), χρυσά ενώτια με ημιπολύτιμους λίθους με τη μορφή κεφαλής σκύλου, χάλκινο νόμισμα, χρυσή δανάκη, χάλκινο κάτοπτρο, δύο πήλινες πυξίδες, ένα χάλκινο και τέσσερα πήλινα αγγεία.
Τα στεφάνια μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της 16ης Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου θα γίνουν οι εργασίες συντήρησής τους.

Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.