Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Παπάφειο: Το μέτρο έφερε θύελλα

Μακεδονία, 22/06/2008

five_col_1Στα δικαστήρια κατέφυγαν οι τρεις σύλλογοι των αποφοίτων του Παπάφειου Ιδρύματος, προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, με την οποία δίδεται στην Αττικό Μετρό το δικαίωμα να στήσει εργοτάξιό της σε έκταση περίπου 6,5 στρ., ενώ η αποζημίωση είναι άγνωστη.

Της Φανής Χαρίση

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι απόφοιτοι ήταν να συζητηθεί την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις σύλλογοι των απόφοίτων (της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Δυτικής Μακεδονίας) ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Παπαφείου και ζητούν επίσης να μη δοθεί ούτε ένα εκατοστό από το χώρο του ιδρύματος στο μετρό. "Εμείς δεν λέμε να μη γίνει το μετρό. Εμείς λέμε να γίνει η είσοδος και η έξοδος 60 μέτρα πιο κάτω από το Παπάφειο. Εκεί δεν ενοχλείται κανείς. Βέβαια είναι ιδιώτες και εκεί όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις" επισήμανε στη "ΜτΚ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων "Μελιτεύς" Αθηνών Δημήτρης Μπεζαντές. Το θέμα της παραχώρησης έκτασης του ιδρύματος στο Αττικό Μετρό για να στηθεί το εργοτάξιο και να γίνει η στάση του μετρό ξεκίνησε το 2004. Τότε η Αττικό Μετρό ζητούσε 6.000 τετρ. μ. για να στήσει το εργοτάξιο και μετά από 5 - 6 χρόνια, που θα ολοκλήρωνε το έργο, θα κρατούσε 1.000 τετρ. μ., τα οποία και θα τα απαλλοτρίωνε για την είσοδο και έξοδο του σταθμού, ενώ άλλα 2.500 τετρ. μ., τα οποία αφορούν τις υπόγειες εγκαταστάσεις του μετρό θα τα κρατούσε υπό καθεστώς δουλείας. Η ΠΡΟΤΑΣΗ Όμως το 2007 το νέο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος απέρριψε την πρόταση της Αττικό Μετρό, την οποία και είχε δεχτεί το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος και κατέθεσε νέα πρόταση, την οποία και συζήτησε με τους αρμόδιους και τα στελέχη της εταιρείας Αττικό Μετρό. Συγκεκριμένα, το νέο διοικητικό συμβούλιο πρότεινε:

1. Να μη χαλάσει η είσοδος του Παπαφείου.

2. Να στηθεί το εργοτάξιο του μετρό σε 2.400 τετρ. μ. κι όχι 6.000 τετρ. μ.

3. Η απαλλοτρίωση αφορούσε τα 900 τετρ. μ. και το ποσό που θα έπαιρνε το ίδρυμα από το Αττικό Μετρό ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ, όχι σε ρευστό αλλά σε έργα για την αναβάθμιση του Παπαφείου Ιδρύματος και μάλιστα σε τιμές μειοδοτικές.

4. Ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να απομακρυνθεί από την έκταση του Ιδρύματος το ΚΑΠΗ του δήμου, το φιλοξενείο και το σχολείο για τα ΑΜΕΑ, καθώς επισήμανε ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν στο χώρο του Ιδρύματος.

5. Ζήτησε ακόμη να ενημερωθεί και να αποφασίσει για τη πρόταση η Επιτροπή Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπου και υπάγεται ουσιαστικά το ίδρυμα. Η εταιρεία αποδέχτηκε τους όρους. Ο υφυπουργός Υγείας Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η λειτουργία του Παπαφείου, συμφώνησε με τη συγκεκριμένη λύση. Όμως οι απόφοιτοι την απέρριψαν, εμμένοντας στη θέση τους ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα εκατοστό από την έκταση του αγαπημένου τους Ιδρύματος. Στη συνέχεια, το θέμα πάγωσε καθώς υπήρξαν αποχωρήσεις σημαντικών μελών από το διοικητικό συμβούλιο του Παπαφείου. Λίγο καιρό μετά, συγκροτήθηκε νέο δ.σ.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου 2008 εντελώς αιφνιδιαστικά το νέο δ.σ. του Παπαφείου αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αττικό Μετρό 6,5 στρέμματα, χωρίς να ορίσει καν την αποζημίωση. Οι απόφοιτοι που συμμετέχουν στο συμβούλιο με ένα μέλος τους, τον κ. Δελητσάκη, επισημαίνουν στη "ΜτΚ" ότι δεν γνώριζαν την απόφαση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, δεν ειδοποιήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου. Όμως η διαμάχη μεταξύ διοίκησης του Ιδρύματος και των αποφοίτων για την παραχώρηση έκτασης στο μετρό είναι μόνο η αρχή του παγόβουνου. Οι απόφοιτοι μιλούν για κακοδιαχείριση των κονδυλίων που δίδονται από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, για παραμέληση των 60 παιδιών που ζουν στο ίδρυμα και για πολλά ακόμα. Πριν από λίγες μέρες, αγανακτισμένοι οι απόφοιτοι από αυτά που έχουν πει εντός του διοικητικού συμβουλίου, πολλές φορές κατέλαβαν το χώρο και ο πρόεδρος του συλλόγου της Αθήνας κ. Μπεζαντές μίλησε για πολλά. Σήμερα το Ίδρυμα επιχορηγείται με το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ. Με αυτά τα χρήματα τα 60 αγόρια που ζουν σήμερα στο Παπάφειο θα έπρεπε να είχαν εκπαίδευση κολεγιακού επιπέδου και καθημερινότητα ξενοδοχείου 5 αστέρων. Αντίθετα, το Παπάφειο όπως καταγγέλλουν οι απόφοιτοί του σβήνει κάθε μέρα. Τα κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση, οι τρόφιμοί του δεν έχουν εργαστήρια για να εκπαιδευτούν, η διατροφή τους δεν είναι η καλύτερη και εξαρτάται από τα κέτεριγκ. "Δεν σας λέω ότι κάποιοι εκεί κλέβουν. Είναι όμως σίγουρο ότι υπάρχει κακοδιαχείριση", τόνισε ο κ. Μπεζαντές και πρόσθεσε: "Ανησυχούμε ότι σκοπός κάποιων είναι να σβήσει το Παπάφειο. Δεν παίρνουν παιδιά και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν παιδιά που μπορούν να φιλοξενηθούν στο ίδρυμα, αλλά σκοπός τους είναι να το κλείσουν. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.