Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

24ωρη απεργία στις οικοδομές την Τετάρτη

Ελεύθερος Τύπος, 24/06/2008

Άδεια θα παραμείνουν την Τετάρτη τα «γιαπιά» σε όλη τη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα δομικά υλικά και τις κατασκευές κατέρχονται σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, σε μια προσπάθεια να πιέσουν για μέτρα επίλυσης προβλημάτων του κλάδου τους, όπως η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία (πλησιάζει το 30%-40%, αν συνυπολογιστούν οι οικονομικοί μετανάστες) και τα χαμηλά ημερομίσθια. Στις 10.30 το πρωί, οι Βορειοελλαδίτες οικοδόμοι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Στη Θεσσαλονίκη, η ανεργία ξεπερνά σήμερα το 50% για τους σιδεράδες και το 35% για τους «μπετατζήδες», ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2009, καθώς τα απούλητα ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα στο πολεοδομικό συγκρότημα ανέρχονται σε 30.000, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου οικοδόμων, Βασίλης Ρέβας.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν επίσης σοβαρή ανησυχία και για την υπολειτουργία των εργοταξίων του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ.Ρέβα, τα περίπου 200 μέλη του Συνδικάτου -στην πλειοψηφία τους σιδεράδες- υποαπασχολούνται σήμερα στα έργα του μετρό, που στην πράξη έχουν σταματήσει, λόγω οικονομικής αδυναμίας των ανάδοχων εταιριών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το συνδικάτο περιμένει ακόμη το πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας για τα δύο μεγάλα ατυχήματα που έγιναν στα έργα του μετρό (διαφυγή φυσικού αερίου και πτώση γερανού στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη), όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα μεταξύ εργαζομένων ή πολιτών».

Οι οικοδόμοι ζητούν επίσης: αύξηση κατώτερου ημερομισθίου στα 70 ευρώ (σήμερα 35 ευρώ στην πράξη) και του επιδόματος ανεργίας στα 1.120 ευρώ, περισσότερα μέτρα ασφάλειας στα «γιαπιά» (το 2007, από τους 120 νεκρούς εργάτες οι 69 ήταν εργαζόμενοι στις κατασκευές, δίνοντας θλιβερή πρωτιά στον κλάδο) και επαναφορά - του συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων για να κατασκευαστεί μια οικοδομή, στα 2 ένσημα/τετραγωνικό μέτρο από 1,35 που είναι σήμερα.

Προτείνουν, τέλος, τη δημιουργία κρατικού φορέα κατασκευών και την ενίσχυση προγραμμάτων «φθηνής» δανειοδότησης από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να παρεμβάλλονται τράπεζες.



ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.