Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Νεκρώνουν από τα χαράματα γιαπιά και εργοτάξια

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/06/2008

ΣΗΜΕΡΑ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας. Στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου χτες δόθηκε συνέντευξη Τύπου από το Συνδικάτο


Δυναμική, αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία, που αντί για ουσιαστικές αυξήσεις, πετάει «ψίχουλα» στον κλάδο, αλλά και στην αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνουν σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι οικοδόμοι παλεύουν για κατώτερο μεροκάματο 70 ευρώ, μέτρα κατά της ανεργίας, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επαναφορά και αύξηση του συντελεστή στα 2 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο, μέτρα ενάντια στην κλοπή της ασφάλισής τους κ.ά. Από τα χαράματα θα δοθεί στα μεγάλα εργοτάξια και τα γιαπιά η μάχη της περιφρούρησης, για την οποία τα Συνδικάτα και τα παραρτήματά της έχουν ήδη πάρει όλα τα μέτρα.

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η αυξημένη ανεργία (35%-50% ανάλογα την ειδικότητα), τα χαμηλά μεροκάματα, η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας κλπ.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Β. Ρέβας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου που απασχολούνται στα έργα του Μετρό. Εκατοντάδες οικοδόμοι εργάζονται στα εργοτάξια κάτω από τις σκληρότερες συνθήκες (εντατικοποίηση εργασίας, κίνδυνος ατυχημάτων κλπ.). Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δύο μεγάλα ατυχήματα έγιναν τους τελευταίους μήνες σε εργοτάξια του Μετρό (διαφυγή φυσικού αερίου και πτώση γερανού στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη), όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.

Το τελευταίο διάστημα, τα έργα του Μετρό έχουν ουσιαστικά σταματήσει, επειδή οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκτέλεσή τους επικαλούνται οικονομική αδυναμία για τη συνέχισή τους. Ηδη μια ειδικότητα οικοδόμων (σιδεράδες) έχει σταματήσει να εργάζεται και φυσικά δεν πληρώνεται. Το εργοτάξιο Σκυροδέματος και Σιδήρου του Μετρό στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί, αφού από 150-200 εργαζόμενους που απασχολούνταν έμειναν να δουλεύουν μόλις 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.