Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Κινητοποιήσεις για το μετρό

Αγγελιοφόρος, 01/07/2008

Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις κάθε Δευτέρα (ενδεχομένως και τις Τετάρτες), οι οποίες θα περιλαμβάνουν κλείσιμο της οδού Μοναστηρίου, στη συμβολή της με την πλατεία Δημοκρατίας, για περίπου μισή ώρα, απειλούν οι καταστηματάρχες της περιοχής, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής του μετρό στο εργοτάξιο του εν λόγω σημείου. Oπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί τους στον «Α», στο σημείο έχει να γίνει οποιαδήποτε εργασία πριν από τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, ενώ τους τελευταίους περίπου πέντε μήνες το εργοτάξιο υπολειτουργεί, αφού οι εργάτες δε δουλεύουν περισσότερο από 2-3 ώρες την ημέρα.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες της περιοχής καλούν επαγγελματίες και από άλλα σημεία, αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνταχθούν μαζί τους, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και να προχωρήσει γρηγορότερα το έργο.

«Το γεγονός ότι σταμάτησαν οι εργασίες του μετρό αφορά και ταλαιπωρεί όλους μας. Καλούμε πολίτες και καταστηματάρχες και από άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης να συνταχθούν μαζί μας, διότι, αν είμαστε πολλοί, θα πιέσουμε περισσότερο, για να προχωρήσουν γρηγορότερα οι εργασίες. Δυστυχώς, αντί να δουλεύει το μετρό, μας "δουλεύει". Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν έχουμε καμία ευαισθητοποίηση από την εταιρία που κατασκευάζει το έργο ή τουλάχιστον κάποια ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, μέχρι κάποιος να επέμβει και να ταρακουνηθεί το εργοτάξιο. Εστω ας μας ρίξουν στάχτη στα μάτια και ας ξεκινήσουν πάλι κάποιες εργασίες», τόνισε στον «Α» ο Στέλιος Σαββίδης, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής.

Oι καταστηματάρχες στην περιοχή του Βαρδαρίου δηλώνουν αγανακτισμένοι, αφού, όπως υποστηρίζουν, η εταιρία τους είχε ενημερώσει ότι τα έργα στην περιοχή θα είχαν τελειώσει τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η μία πλευρά της οδού Μοναστηρίου. Την ίδια στιγμή, βλέπουν εδώ και περίπου ένα χρόνο -από τότε που στήθηκαν τα εργοτάξια- τους τζίρους τους να «κατρακυλούν» και να είναι μειωμένοι κατά 50% - 80%. Αρκετά μαγαζιά στην περιοχή έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν, ενώ συνηθισμένο φαινόμενο αποτελούν οι διαρρήξεις και οι κλοπές, αφού οι λαμαρίνες των εργοταξίων κρύβουν το οπτικό πεδίο και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τους διαρρήκτες.

H «Αττικό Μετρό ΑΕ»

O «Α» ήρθε σε επικοινωνία με εκπροσώπους της «Αττικό Μετρό ΑΕ» σχετικά με τον προγραμματισμό, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοτάξιο, οι οποίοι αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι «μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ΑΕΓΕΚ, η Αττικό Μετρό ΑΕ δεν προχωρεί σε κανένα σχόλιο». Από αυτό συμπεραίνεται ότι οι καταστηματάρχες, αλλά και όλοι οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να οπλιστούν με αρκετή υπομονή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν το εργοτάξιο πάλι σε λειτουργία.

Η χτεσινή κινητοποίηση

Χτες περίπου πενήντα καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι κρατούσαν πανό και πλακάτ, έκλεισαν από τις 9.30 έως τις 10 το πρωί συμβολικά την οδό Μοναστηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για τη δεύτερη κινητοποίησή τους, αφού είχε προηγηθεί μία ακόμα την προηγούμενη Δευτέρα, όταν ο δρόμος έκλεισε για περίπου 15 λεπτά. «Δε θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες και γι' αυτό κλείνουμε το δρόμο για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, πάντοτε προηγουμένως ερχόμαστε σε συνεννόηση με την Τροχαία, ώστε να είναι ενημερωμένη εκ των προτέρων, να λάβει τα μέτρα της και να δημιουργηθούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Παράπονό μας είναι ότι στην κινητοποίηση δεν ήρθε κανένας από το δήμο ή τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, έστω για να ακούσει τα αιτήματά μας», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ωστόσο, παρά την άμεση επέμβαση της Τροχαίας και τη μικρή διάρκεια της κινητοποίησης, δεν έλειψαν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η συμφόρηση και το μποτιλιάρισμα, κυρίως στην οδό Εγνατία, αλλά και στους γύρω δρόμους. Oπως ανέφεραν οδηγοί στον «Α», γύρω στις 10 το πρωί το έντονο μποτιλιάρισμα ξεκινούσε στην Εγνατία από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μπλετσογιάννης, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση δε δημιούργησε σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού είχαν τοποθετηθεί τροχονόμοι σε πολλά σημεία της περιοχής, και ότι σχετικά γρήγορα αποκαταστάθηκε η τάξη στους δρόμους μετά τη λήξη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.