Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Πήρε μπροστά ο "Κωστίκας"

Μακεδονία, 18/11/2008

five_col_3Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε χθες ο πρώτος μετροπόντικας που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου το υπόγειο ταξίδι του για τη διάνοιξη μίας εκ των δύο σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο “Κωστίκας”, όπως βαπτίστηκε το μηχάνημα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, έχει συναρμολογηθεί στο μηχανικό του μέρος και απομένει να μπει ένα μέρος του εξωτερικού περιβλήματος. Η συναρμολόγηση, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, έγινε εντός του φρεατίου που ανοίχτηκε στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού για αυτόν το σκοπό.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ

Οι μηχανικοί της αναδόχου κοινοπραξίας χθες το μεσημέρι έβαλαν “μπροστά” τις μηχανές και όπως διαπιστώθηκε η λειτουργία του μετροπόντικα και η κίνηση του ιμάντα που διαθέτει είναι πολύ καλές. Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο συγκεντρώθηκαν πάνω από το φρεάτιο για να δουν αυτήν την πρώτη δοκιμή. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι δοκιμές, ώστε να καταγραφούν τυχόν μηχανικά προβλήματα που θα προκύψουν. “Γίνονται δοκιμές και εξετάζεται η λειτουργία του, με σκοπό να ξεκινήσει κανονικά στα μέσα Δεκεμβρίου”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Χάρης Τσιματζής, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε. “Ο μετροπόντικας είναι σαν ένα κινητό εργοστάσιο που μέσα στο σώμα του μπαίνουν βαγονέτα που μεταφέρουν τα προκατασκευασμένα στοιχεία, έτοιμα κομμάτια σήραγγας που τα συναρμολογεί κατά τη φάση που σκάβει και φτιάχνει τη σήραγγα παράλληλα και τα ίδια βαγονέτα βγάζουν τα μπάζα, κινούμενα πάνω στον ιμάντα”, προσθέτει ο ίδιος.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο “ΓΙΩΡΙΚΑΣ”

Εφόσον προχωρήσει ο “Κωστίκας” υπογείως, θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση του δεύτερου μετροπόντικα, του “Γιωρίκα”, ο οποίος θα ακολουθήσει, ανοίγοντας τη δεύτερη παράλληλη σήραγγα του έργου. Οι μετροπόντικες (μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων) είναι υπερσύγχρονοι, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων. Διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους για να ελαχιστοποιούν τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο των σηράγγων. Θα κατασκευάζουν παράλληλα τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, με συνολικό μήκος 7,7 χιλιομέτρων. Σε καθημερινή βάση θα σκάβουν 10 μέτρα σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα γίνει με ανοικτό όρυγμα.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Σήμερα λειτουργούν εννιά εργοτάξια του μετρό στους σταθμούς Σιδηροδρομικού Σταθμού, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβανιού, Πανεπιστημίου, Παπάφη, Ευκλείδη και Φλέμιγκ. Μέχρι το τέλος του 2008 αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε ανατολικά εργοτάξια Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και Πυλαία. Συνέπεια των νέων εργοταξίων θα είναι να δημιουργηθούν επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα προς τα ανατολικά. Συγκεκριμένα, το εργοτάξιο της Αναλήψεως θα προκαλέσει προβλήματα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Ακολουθεί το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου, που θα οξύνει το κυκλοφοριακό στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Στον ίδιο σταθμό θα γίνει η διακλάδωση του μετρό προς την Καλαμαριά. Ο επόμενος σταθμός του μετρό θα είναι στη Βούλγαρη, που θα απομείνει με ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η καθηγητού Παπαδάκη.

Κυκλοφοριακό αναμένεται και στις οδούς Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη. Οι εργασίες από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι τη Νέα Ελβετία θα συνεχιστούν με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και όχι με τον μετροπόντικα, που σημαίνει ότι η καθηγητού Παπαδάκη, μετά τη διασταύρωσή της με τη Βούλγαρη, και η Μιχαήλ Ψελλού, θα μένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μεγάλο τμήμα τους. Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν κι άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, σε έκταση 50.000 τετρ. μ. Η χάραξη θα ακολουθήσει την οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι το ύψος της οδού Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια θα τέμνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα φτάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απ’ όπου αρχίζει η χωροθέτηση του αμαξοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.