Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Καλοπληρωμένοι οι Αθηναίοι στο μετρό Θεσσαλονίκης

Μακεδονία, 25/09/09

mt_483961_ERGA_METRO_30_06_2009Φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται από την πλευρά μηχανικών του μετρό Θεσσαλονίκης για τις “επισκέψεις” συναδέλφων τους από την Αθήνα, οι οποίοι αμείβονται για την εργασία τους με διπλάσιους μισθούς, με τo επιχείρημα της ιδιαίτερης εξειδίκευσής τους σε έργα μετρό.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Περιστατικά τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, “προκαλούν” τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν κάνει σχετικά παράπονα σε προϊσταμένους τους.
“Εχουν συγκεντρωθεί σε γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη σιδερώστρες, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες και άλλες οικιακές συσκευές, απ’ αυτές που αγόρασε η εταιρεία για τα σπίτια που νοίκιασε σε μηχανικούς οι οποίοι έμειναν για ένα διάστημα εδώ”, είπε χαρακτηριστικά στη “Μ” στέλεχος της εταιρείας. “Δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι παράνομο, ωστόσο προκαλεί τους μηχανικούς και άλλους εργαζόμενους από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δεν έχουν κανένα έξτρα προνόμιο. Δεν μπορεί να αγοράζεις οικιακές συσκευές για τους εργαζομένους σου”, επισήμανε.
Η μισθοδοσία ορισμένων πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι κατά διαστήματα έρχονται από την πρωτεύουσα μεταφέροντας -όπως υποστηρίζει η εταιρεία- την τεχνογνωσία τους σε έργα μετρό, είναι αυτή που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει εντονότερα τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο έργο. “Εάν ένας μηχανικός που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη αμείβεται με 1.800 ευρώ μικτά, οι αμοιβές των αθηναίων συναδέλφων του μπορεί να φτάνουν και τις 6.000 ευρώ, ενώ τους δίδεται επίσης αυτοκίνητο και σπίτι”, ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες. “Την ίδια ώρα οι ντόπιοι μηχανικοί που δεν έχουν τέτοια εμπειρία αναγκάζονται να γράφουν χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό τους και δεν τους καλύπτονται έξοδα”, συμπλήρωσαν.
Οι μηχανικοί αυτοί από την Αθήνα δεν ξεπερνούν τους δέκα, αλλά σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει στα εργοτάξια του μετρό μεταξύ των εργαζομένων, οι συμπεριφορές ορισμένων έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στον αριθμό αυτό προστίθενται ακόμα έξι μηχανικοί οι οποίοι επισκέπτονται ημερησίως τη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων. Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα με μηχανικό ο οποίος κλήθηκε να μείνει σε ενοικιασμένο από την εταιρεία διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν του άρεσε και γι’ αυτό νοικιάστηκε δεύτερο. “Το προηγούμενο σπίτι η εταιρεία όμως εξακολουθούσε να το πληρώνει μέχρι τη λήξη της μίσθωσης, και ας ήταν άδειο”.
Παραδείγματα παρόμοιων συμπεριφορών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των εργαζομένων. Από την πλευρά της εταιρείας στελέχη στη Θεσσαλονίκη τονίζουν πως όσοι μηχανικοί έχουν προσληφθεί είναι αναγκαίοι για το μετρό, καθώς έχουν μεταφέρει την τεχνογνωσία από το έργο της Αθήνας. Σχετικά με τα περαιτέρω έξοδα για τα οποία έχουν προκληθεί διαμαρτυρίες, υποστηρίζουν πως συνήθως οι λογαριασμοί των μηχανικών της Αθήνας επιβαρύνουν τα ταμεία της εταιρείας στην πρωτεύουσα και από εκεί ρυθμίζονται αυτές οι υποθέσεις.
Παράλληλα, εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι γίνονται συνεχώς προσλήψεις προσωπικού, τις οποίες συνδυάζουν με τις επερχόμενες εκλογές. Περίπου 80 γραμματείς, εργάτες, φύλακες και μηχανικοί υποστηρίζεται πως άρχισαν να εργάζονται στο έργο τις τελευταίες ημέρες, αλλά... αναμένονται και άλλοι.


Κλιμακώνεται η κόντρα

Η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ επιστημόνων, που καταγγέλλεται στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από τα σημεία της “κόντρας” που έχει αναπτυχθεί από τις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ των υπηρεσιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη του μετρό στην πόλη τονίζουν συνεχώς πως υπάρχουν προβλήματα συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, γεγονός που έχουν επίσης επισημάνει με δηλώσεις τους και τοπικοί φορείς.
Το πρόβλημα συντονισμού αποτέλεσε και τη βασική αφορμή των επισημάνσεων του διευθυντή του μετρό Θεσσαλονίκης, καθηγητή Ευάγγελου Γαλούση, σε εσωτερικό έγγραφο που είχε στείλει προς τη διοίκηση της εταιρείας στην Αθήνα και η δημοσιοποίηση του οποίου ανέδειξε τον εσωτερικό “πόλεμο” που έχει αναπτυχθεί στα κορυφαία κλιμάκια του έργου.
Χαρακτηριστική ήταν η επιστολή του προέδρου της Αττικό Μετρό, Γιώργου Γιαννή, ο οποίος έβαλλε κατά του διευθυντή του μετρό Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εμπειρία σε έργα μετρό, ενώ ακολούθησε η απάντηση του κ. Γαλούση με την οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας να ανακαλέσει.
Πάντως είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα οι εργασίες του μετρό έχουν επιταχυνθεί σε όλες τις φάσεις τους, χωρίς όμως να έχουν καλυφθεί οι καθυστερήσεις από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.