Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μεταφορά στη Θεσσαλονίκη των υπηρεσιών διαχείρισης του μετρό της πόλης .

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/11/2009

Προς ίδρυση παραρτήματος του ΚΑΣ για τις ανασκαφές στα εργοτάξια.
Τη μεταφορά των υπηρεσιών διαχείρισης του μετρό Θεσσαλονίκης στην πόλη, από τις αρχές του 2010, ανακοίνωσε απόψε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, ώστε να διακοπεί η «εξάρτηση» του τοπικού παραρτήματος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ από τα κεντρικά της εταιρίας στην Αθήνα και να αποτελέσουν παρελθόν οι καθυστερήσεις στη λήψη «καθημερινών» αποφάσεων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την απόφαση ίδρυσης παραρτήματος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στη Θεσσαλονίκη, με αποκλειστικό αντικείμενο τις ανασκαφές στα εργοτάξια μετρό. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο περιθώριο συνεδρίασης της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το παράρτημα του ΚΑΣ, γνωστοποίησε ότι πρότεινε την ίδρυσή του στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος συναίνεσε.

Το τρίτο κρίσιμο θέμα για το μετρό είναι η εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης. Με το τρίπτυχο αυτό -αυτονόμηση διαχείρισης, παράρτημα ΚΑΣ, χρηματοδότηση- «διασφαλίζεται», κατά τον κ.Μαγκριώτη, «η ολοκλήρωση της αρχικής γραμμής του έργου κοντά στα χρονοδιαγράμματα και οι επεκτάσεις προς ανατολικά-δυτικά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει «οξυγόνο» στην αγορά με τέσσερα νομοσχέδια (περί ενίσχυσης ρευστότητας, υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ΤΕΜΠΜΕ και σχέσεων δανειοληπτών-τραπεζών).

Σημείωσε ότι αρχές 2010 «θα έχουμε νέο αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο θα μπουν προβλέψεις για πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», ενώ υποστήριξε ότι το INTERREG είναι «κολλημένο αν και υπάρχουν χρήματα». Χαρακτήρισε δε, το Ταμείο Αναχρηματοδότησης ως πρωτοβουλία δημιουργίας «ελληνικής τράπεζας επενδύσεων», για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Απευθυνόμενος στους δύο υφυπουργούς, ο πρόεδρος ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο έκτακτων καταστάσεων, που απαιτεί άμεσα μέτρα. Προειδοποίησε δε, ότι «οι επαγγελματίες θα βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση για κάθε πραγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά απέναντί της για κάθε κίνηση που οδηγεί πίσω».

Χαρακτήρισε ως «ένα πρώτο βήμα προόδου» την παρουσία των δύο υφυπουργών στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ.

Ο κ.Ζορπίδης ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία προγράμματος εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο θα καλύπτει νέα δάνεια για την αποπληρωμή χρεών από ακάλυπτες επιταγές. Υπενθύμισε ότι η αξία των τελευταίων αναμένεται να υπερβεί τα 3 δισ. φέτος.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση, να αναστρέψει τη μέχρι τώρα πολιτική στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας αντ΄ αυτού τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, μέσω της παροχής εγγυήσεων του τραπεζικού δανεισμού.

«Τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές πρέπει να επιταχυνθούν[…]ο πτωχευτικός κώδικας να γίνει ελαστικότερος[…] και το δημόσιο να εξοφλήσει τις οφειλές του προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και ταμεία, απελευθερώνοντας 7 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.