Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η σκόνη μάς «πνίγει» από την αρχή της εβδομάδας

Αγγελιοφόρος, 04/03/2010

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων χτες στην περιοχή της Σίνδου, όπως κατέγραψε το πρόγραμμα «Airthess». Η μεταφορά σκόνης από τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφορία και τη λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή ήταν οι κύριες αιτίες των αυξημένων συγκεντρώσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε υψηλά επίπεδα ήταν ο συγκεκριμένος ρύπος και στο πολεοδομικό συγκρότημα, χωρίς, ωστόσο, κάπου να ξεπεράσει τα όρια επιφυλακής. Πιο μεγάλη επιβάρυνση δέχτηκε η περιοχή του δημαρχείου (κεντροδυτικά), όπου, άλλωστε, τα έργα του μετρό, σε συνδυασμό με το έντονο μποτιλιάρισμα είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όλων των ατμοσφαιρικών ρύπων, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές...

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του «Airthess», η ποιότητα του αέρα στη Σίνδο ήταν χτες «κακή» και μέτρια τις πρώτες δυο εργάσιμες μέρες της εβδομάδας. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι άνεμοι βοήθησαν ώστε να μην υπάρξουν συγκεντρώσεις ρύπων. Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια. Την προηγούμενη Δευτέρα στο σταθμό της Σίνδου μετρήθηκε τιμή αιωρούμενων σωματιδίων στα 64 μg/κ.μ., με όριο επιφυλακής τα 90, ενώ την Τρίτη μετρήθηκε τιμή 51 μg/κ.μ. Χτες, ωστόσο, η τιμή του συγκεκριμένου ρύπου υπερέβη το όριο επιφυλακής.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα από την αρχή της εβδομάδας η γενική εικόνα της ποιότητας του αέρα, βάσει των στοιχείων των μετρητικών σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν «μέτρια». Τη Δευτέρα, ωστόσο, τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν εξαιρετικά αυξημένα στην ανατολική Θεσσαλονίκη (σταθμός ε' δημοτικού διαμερίσματος), αφού έφτασαν στα 111 μg/κ.μ., ξεπερνώντας, έστω και στη μέγιστη ωριαία τιμή τους, το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων (110 μg/κ.μ.). Ανάλογη ήταν η εικόνα και την Τρίτη, όπου η μέγιστη ωριαία τιμή και πάλι στην ίδια περιοχή για τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασε τα 116 μg/κ.μ.
Χτες, πάντως, οι τιμές ήταν μειωμένες σε σχέση με τις πρώτες δυο εργάσιμες μέρες της εβδομάδας, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι οι υψηλότερες μέγιστες ωριαίες τιμές όλων των ατμοσφαιρικών ρύπων καταγράφηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου. Στο κέντρο της πόλης η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 62 μg/κ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.