Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Απεργία... με το στανιό

Μακεδονία, 22/04/2010

Με πλακάτ και ανθρώπινες αλυσίδες συνδικαλιστές, προσκείμενοι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έκλεισαν χθες τα καταστήματα Fokas στην Τσιμισκή και Hondos στην Αριστοτέλους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Praktiker. Ομάδα περιφρούρησης απέκλεισε και τα εργοτάξια του μετρό...

Η κατάληψη στις εισόδους των δύο πολυκαταστημάτων διήρκεσε όλη τη μέρα. Αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν κλειστά, με συνέπεια κάποιοι εργαζόμενοι να χάσουν το χθεσινό μεροκάματο είτε επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην απεργία του σωματείου εμποροϋπαλλήλων είτε όχι. Αντιθέτως, παρακείμενα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά, καθώς οι υπάλληλοι είχαν την επιλογή και αποφάσισαν να μην απεργήσουν.

Τους βοηθούν να απεργήσουν “Στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν, αλλά φοβούνται ότι την επομένη θα απολυθούν”, υποστήριξε στη "Μ" ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, προσθέτοντας ότι η βούληση των εργαζομένων εκφράστηκε από την απόφαση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε το σωματείο επιβλήθηκε υποχρεωτικά στους εργαζομένους, οι οποίοι δεν είχαν άλλη επιλογή. “Εμείς πριν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις κυκλοφορούμε στους εργασιακούς χώρους και ξέρουμε το κλίμα που επικρατεί. Δεν υπάρχει ούτε μισός εργαζόμενος που δεν θα ήθελε να αντιδράσει στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης”, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κ. Ζαριανόπουλος. Μάλιστα, όπως ανέφερε, εργαζόμενοι από άλλα καταστήματα τους κάλεσαν χθες να εφαρμόσουν την ίδια πρακτική και στις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητοποίηση είχε συμβολικό χαρακτήρα, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την πρακτική των πολυκαταστημάτων εν γένει να απασχολούν εργαζομένους με μερική απασχόληση. "Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο σε όλα τα καταστήματα. Σε καμία περίπτωση η επιλογή ενός εργοδότη δεν σημαίνει προστασία του άλλου”, σχολίασε.

Καταναγκασμός “Αυτού του είδους η κινητοποίηση είναι καταναγκαστική. Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποχρεώνεται στην απεργία”, σχολίασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης. “Ίσως τα αιτήματα των εργαζομένων να ήταν δίκαια, όμως κανείς δεν μπορεί να υπερασπίζεται τα δίκαιά του σε βάρος των άλλων. Θεωρώ ότι δεν είναι περίοδος για κινητοποιήσεις τέτοιας μορφής. Αν αύριο ο επιχειρηματίας κλείσει το κατάστημα, οι συνδικαλιστές θα είναι και πάλι από έξω, να διαδηλώνουν για τις απολύσεις. Δεν βοηθάμε κανέναν έτσι. Πρέπει να βαδίσουμε σε πορεία ανάπτυξης και όχι σε πορεία αντίδρασης. Σε αντίθετη περίπτωση, μια κοινωνική αναταραχή θα έχει κατάληξη την κοινωνική φτώχια". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.