Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μπλόκο στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» για το Μετρό βάζει ο Τζιτζικώστας

voria, 18/04/2011
Τι ζητάει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης για να προσυπογράψει το Μνημόνιο της Αττικό Μετρό με τους φορείς της πόλης. Διακομματική επιτροπή προτείνει ο Μαγκριώτης...




του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Γ.Μαγκριώτη, στα γραφεία της Αττικό Μετρό το Μνημόνιο Συνεργασίας της εταιρείας με όλους τους φορείς της πόλης, με στόχο την συνεργασία και την από κοινού προσπάθεια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Κατά τη συζήτηση που έγινε το πρωί στα γραφεία της εταιρείας, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Μεταφορών, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε την αντίθεσή του στο υπό έγκριση κείμενο, διαμηνύοντας πως δεν θα υπογράψει τη συμφωνία, εάν δεν υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, διευκρινήσεις για τον χρόνο κλεισίματος της οδού Δελφών, καθώς και διασαφηνίσεις σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης της βασικής γραμμής. Να σημειωθεί ότι, σχετικά με την οδό Δελφών, υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο του δρόμου για 10 μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού. «Κάνουμε ότι μπορούμε για να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, δεσμεύοντας πως δεν θα υπάρχει επιπλέον κόστος για την επίσπευση των εργασιών.

«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε σαν Περιφέρεια ένα μνημόνιο, στο οποίο δεν υπάρχουν σαφείς χρονοδιαγράμματα και διευκρινήσεις για τα παραπάνω ζητήματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, για να λάβει λίγο αργότερα τις δεσμεύσεις τόσο του υφυπουργού Μεταφορών, Γ.Μαγκριώτη, όσο και του κ.Κωνσταντινίδη, πως οι εν λόγω παράμετροι θα εισαχθούν στο κείμενο.

Όπως και να έχει ο αντιπεριφερειάρχης είναι ο μόνος από τους εκπροσώπους τοπικών φορέων που δεν υπέγραψε τη συμφωνία, κάτι που βέβαια αναμένεται να γίνει μόλις εισαχθούν τα τρία ζητήματα που έθεσε στο Μνημόνιο. «Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε υπέρ του έργου. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ταχύτατα ένα σύγχρονο μετρό και όλοι μας θα βοηθήσουμε, είτε έχουμε υπογράψει το μνημόνιο είτε όχι, για να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Να σημειωθεί πως το μνημόνιο δεν υπέγραψε ούτε η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μακροπούλου, καθώς όπως ανέφερε δεν είχε την αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο.

Το “Μνημόνιο Συνεργασίας” συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κ.Χατζαρίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Π.Τσαραμπουλίδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ.Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ.Βοϊτσίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ε.Βλαχογιάννης, η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Α.Μίχου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δ.Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Α.Θωμόπουλος και ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Σ.Λαφαζανίδης.
Διακομματική επιτροπή για το μετρό προτείνει ο Μαγκριώτης
Την σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο την εξέλιξη κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης πρότεινε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή του "Μνημονίου Συνεργασίας" της Αττικό Μετρό με φορείς της Θεσσαλονίκης.
«Όπως υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για το έργο του μετρό, το ίδιο θα πρέπει να υπάρξει και σε επίπεδο κομμάτων. Για αυτό τον λόγο έχω προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα μπορεί κάθε μήνα ή δίμηνο να συνέρχεται, να συζητάει και να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις του έργου. Το Μετρό απαιτεί συνεργασία και συναίνεση», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2015.
Αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας ανέφερε πως έχει τρεις στόχους:
Πρώτον, να υπάρχει συμφωνία και συζήτηση για όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. «Αρκετά μέχρι τώρα είχαμε καθυστερήσεις ακόμα και από προβλήματα που δημιούργησαν τοπικοί φορείς», τόνισε.
Δεύτερον, το μνημόνιο έχει στόχο να αναδείξει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. «Δεν υπάρχει άλλη πόλη με τέτοιο βάθος και εύρος πολιτισμού. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί και θα συνεργαστούμε όλοι για αυτό. Πάνω απ' όλα είναι η πόλη μας και η ιστορία της».

Τρίτον, η προβολή της πόλης διεθνώς ως πόλη που στα επόμενα χρόνια θα έχει γραμμή μετρό και αργότερα ολοκληρωμένο δίκτυο. «Αυτό σημαίνει ότι κερδίζει η πόλη μας διεθνώς τόσο σε τουρίστες όσο και σε επενδυτές. Μπαίνει λοιπόν πολύ ψηλά στις πόλεις που θα προτιμώνται για επισκέψεις, τουρισμό και επενδύσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Ζήτησε ακόμη συναντήσεις όπως η σημερινή, με πολλούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να καθιερωθούν, ενώ εξέθεσε το έργο των Ομάδων Εργασίας που ήδη λειτουργούν και έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων για την καλύτερη και συντομότερη ολοκλήρωση του έργου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα επαναχάραξης της βασικής γραμμής, δήλωσε πως γίνονται όλες οι συζητήσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διαβούλευσης για το εν λόγω θέμα, μέχρι να πάρει τον δρόμο προς έγκριση από την ΕΕ. «Είναι επιτακτική η ανάγκη συναντήσεων για ανάλυση του θέματος σε βάθος. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ένσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.