Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κομμένη απ' τον... κόσμο η οδός Δελφών

Αγγελιοφόρος, 08/05/2011

Τα... ψέματα τελείωσαν για την οδό Δελφών και το σταθμό «Ανάληψη», σύμφωνα τουλάχιστον με τους επιτελείς του μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι επικεφαλής του έργου διατείνονται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο δρόμος θα κλείσει, προκειμένου να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Ενός σταθμού ο οποίος έχει περάσει από... σαράντα κύματα, και, δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να περνά. Την ίδια ώρα, οι εναπομείναντες καταστηματάρχες της περιοχής οδηγούνται σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση...

Με εννιά μήνες καθυστέρηση λοιπόν -από το Σεπτέμβριο, που είχε προγραμματιστεί, φτάσαμε στο Μάιο- θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού «Ανάληψη», που για να μπορέσουν να εκτελεστούν απαιτούν το κλείσιμο της οδού Δελφών. Σύμφωνα, πάντως, με το διευθυντή έργων μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργο Κωνσταντινίδη, «το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν απαραίτητο προκειμένου να επιλυθούν τα σύνθετα τεχνικά θέματα της περιοχής για την κατασκευή του σταθμού και τη διάνοιξη των σηράγγων».

Οι ρυθμίσεις
Η οδός Δελφών θα κλείσει σε μήκος περίπου 250 μέτρων, στο τμήμα της από τη Μάρκου Μπότσαρη έως την Πέτρου Συνδίκα. Για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή -οι επικεφαλής της «Αττικό Μετρό ΑΕ» υπόσχονται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε δέκα μήνες, καθώς, όπως τονίζουν, έχουν λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα- η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της οδού Σόλωνος.
Δηλαδή, κάποιος που κατευθύνεται ανατολικά μέσω της Δελφών, στη Μάρκου Μπότσαρη, θα στρίβει αριστερά και στη συνέχεια δεξιά στη Σόλωνος. Ακολούθως, θα στρίβει δεξιά στην Πέτρου Συνδίκα και αριστερά στη Δελφών. Αντίστροφη πορεία θα ακολουθούν αυτοί που κατευθύνονται προς το κέντρο.
Το κυκλοφοριακό μπάχαλο στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται αναπόφευκτο, τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα ισχύος των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι μέσω της οδού Σόλωνος θα κυκλοφορούν όχι μόνο τα ΙΧ, αλλά και όσα λεωφορεία του ΟΑΣΘ περνούν από την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι στην οδό Σόλωνος και σε όλους τους γύρω δρόμους τα διπλαπαρκαρίσματα, ακόμη και τα τριπλοπαρκαρίσματα των αυτοκινήτων αποτελούν καθεστώς. Πρόκειται για μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, οι περισσότερες πολυκατοικίες δε διαθέτουν πιλοτή, ενώ δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης.
Καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τους πεζούς, οι οποίοι θα εξακολουθούν να κινούνται και στα δύο πεζοδρόμια του αποκλεισμένου για τα οχήματα τμήματος της οδού Δελφών. Οι είσοδοι των κατοικιών και των καταστημάτων θα είναι προσπελάσιμες στους πεζούς. Τέλος, η κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπει ότι θα υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης από όχημα μέσα από τον προσωρινά κατειλημμένο εργοταξιακό χώρο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρο, Πυροσβεστική κ.λπ.) ή σε άλλη ειδική περίπτωση (τροφοδοσία κ.λπ.). Οσο για το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Παθήσεων, η είσοδός του «μετακομίζει» στην οδό Χαλκιδικής.

Τα εδάφη
Η επιλογή κλεισίματος της οδού Δελφών αποτέλεσε μονόδρομο για τους επιτελείς του μετρό, προκειμένου να μπορέσουν να κατασκευάσουν το σταθμό «Ανάληψη». Παρά το ότι στη σύμβαση προβλέπεται ρητά ότι η οδός Δελφών δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, διότι στο συγκεκριμένο σημείο ο δρόμος είναι πολύ στενός και δε χωρούν τα ευμεγέθη μηχανήματα που απαιτούνται για την κατασκευή των σταθμών του μετρό. Οι αρχικές μελέτες δεν είχαν λάβει υπόψη τους τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που υπάρχουν γύρω. Ετσι, ή θα έπρεπε τα μπαλκόνια να... κοπούν ή θα έπρεπε η οδός Δελφών να κλείσει. Εκ των πραγμάτων, δεν υπήρχε δίλημμα...
Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης κατά την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της «Αττικό Μετρό ΑΕ» με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, «η κατασκευή του σταθμού ''Ανάληψη'' είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Αφενός έχουμε τα χειρότερα εδάφη που έχουμε συναντήσει ποτέ, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, και αφετέρου μειώθηκε το εύρος του σταθμού, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε οι δύο σήραγγες να συγκλίνουν πολύ. Η Θεσσαλονίκη με την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού, θα μπει στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Εύχομαι να πάνε όλα καλά», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.
Αυτές τις μέρες, πάντως, ολοκληρώθηκαν δοκιμές που έγιναν για την ενίσχυση των εδαφών με τσιμέντο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το «jet grouting», όπως ονομάζεται η ενίσχυση των εδαφών με τσιμέντο, θα αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα των γεωλογικά φτωχών εδαφών της περιοχής. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν λόγο για επιλογή μίας πολύ ακριβής μεθοδολογίας, η οποία απαιτεί αρκετά εκατ. ευρώ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.