Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το Βυζάντιο στον Θερμαϊκό

ΤΑ ΝΕΑ, 02/03/2012
ΜΑΡΜΑΡΟΣΤΡΩΜΕΝΗ ΟΔΟ ΤΟΥ 3ου ΑΙΩΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...

Ενα σημαντικό εύρημα ανακοινώθηκε στο 25ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο της χρονιάς που πέρασε στον βορειοελλαδικό χώρο - ένα συνέδριο κατά τα άλλα αμήχανο και με μικρή συμμετοχή. Πρόκειται για τη μνημειακού χαρακτήρα βυζαντινή οδό που εντοπίστηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίας Σοφίας και Εγνατία) κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό.

Η μαρμαροστρωμένη οδός «χαράχθηκε» μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε τουλάχιστον για τρεις αιώνες (έως και τον 6ο μ.Χ.). Πρόκειται για ρωμαϊκού χαρακτήρα μνημειακή οδό (decumanus είναι ο λατινικός όρος που αφορούσε μεγάλες οδούς ρωμαϊκών πόλεων που ήταν προσανατολισμένες από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνήθως κοσμούνταν στην αρχή και στο τέλος τους από πλατείες.) Η αποκάλυψη των ανασκαφών αφορά τμήμα της οδού μήκους 70 και πλέον μέτρων.

Η decumanus maximus της Θεσσαλονίκης είναι στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες και οριοθετείται με μαρμάρινα κράσπεδα. Στο νότιο τμήμα της (το βόρειο δεν έχει ανασκαφεί καθώς εφάπτεται των ορίων του σκάμματος του σταθμού) σώζονται τα ερείπια (οι βάσεις και ίχνη των κιόνων) μιας κιονοστοιχίας η οποία κοσμούσε και διαχώριζε την οδό από τις όψεις της οικοδομικής νησίδας και των καταστημάτων που έφερε. Ανάμεσα στον δρόμο και στα κτίρια παρεμβαλλόταν, όπως και σήμερα συμβαίνει στις πόλεις, πυκνό δίκτυο κτιστών, πήλινων και μολύβδινων αγωγών που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η οδός που εντοπίστηκε σε βάθος περίπου τριών μέτρων από το σημερινό οδόστρωμα, μετά τον 6ο αιώνα έως και τα νεότερα χρόνια άλλαζε μορφή, γινόταν όλο και λιτότερη και καλυπτόταν από αλλεπάλληλα στρώματα χωμάτινων και πέτρινων καταστρωμάτων, όπως διαφαίνεται μετά την ανασκαφή.

Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών εργασιών που γίνονται και από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παράλληλα με τις εργασίες για τη διάνοιξη του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ίδιας ανασκαφής, που άρχισε το 2006 και συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, αποκαλύφθηκαν πλήθος κινητά ευρήματα (κοσμήματα, χριστιανικά σύμβολα και εκκλησιαστικά σκεύη, εργαλεία κτλ. της βυζαντινής Θεσσαλονίκης), αλλά και σειρά ευρημάτων μνημειακού χαρακτήρα (όπως η decumanus maximus), καθώς και δύο παλαιοχριστιανικοί κοιμητηριακοί ναοί (στην περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας και στο Σιντριβάνι).

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.