Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μικτά, αντί για την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, με την οποία αμείβονται οι ίδιοι. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις σχεδιάστηκε να είναι ορισμένου χρόνου, έχοντας διάρκεια ενός μήνα. Ο τραγέλαφος είναι ότι επιχειρήθηκε να γίνουν, προκειμένου να... επιταχυνθούν οι εργασίες στο σταθμό Δημοκρατίας και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή πριν από τις γιορτές. Στην πράξη, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί επιτάχυνση, αλλά αντίθετα όλο το έργο έχει πάει πίσω.

Ανισότητα
«Δε λέμε όχι σε προσλήψεις. Αντιθέτως, θέλουμε δουλειά και μεροκάματο για όσο το δυνατόn περισσότερους συναδέλφους. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε το αυτονόητο: οι προσλήψεις να γίνουν με τους ίδιους εργασιακούς όρους και με την ίδια αμοιβή που ισχύει για μας. Εξάλλου, η κλαδική σύμβαση των οικοδόμων βρίσκεται σε ισχύ», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «είναι ανεπίτρεπτο να παράγουμε με συναδέλφους το ίδιο έργο και να αμειβόμαστε διαφορετικά».
Αλλωστε, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης όχι μόνο στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό της πόλης, αλλά κάνει λόγο για «εργαζoμένους δύο ταχυτήτων» και «επιλεκτικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε ένα τεράστιο και βαρυσήμαντο έργο, όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης», ο οποίος «καταπατά βασικές παραγράφους του Συντάγματος και δημιουργεί ανισότητες, καθώς μια εταιρία αμείβει με διαφορετικό τρόπο εργαζομένους με το ίδιο αντικείμενο».

Αγωγή
Στο μεταξύ, η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει καταθέσει αγωγή, ζητώντας να κριθεί καταχρηστική η απεργία. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει και νέα αναβολή. Πάντως, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Παππάς, «οι επαναπροσλήψεις επιχειρήθηκαν προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το μετρό όχι μόνο δεν ωφελήθηκε, αλλά αντίθετα έμεινε πίσω».