Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πόλεμος στο Μετρό Θεσσαλονίκης

rthess.gr, 14/11/2012
Απεργούν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό τομέα. Καταγγέλλουν την επαναπρόσληψη 30 συναδέλφων τους με τον χαμηλότερο μισθό που προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση...


Υψηλόμισθοι οι εργαζόμενοι του μετρό, απαντά η διοίκηση της Αττικό Μετρό. Χαρακτηρίζει καταχρηστική την απεργία τους. 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα Χάρης Κυπριανίδης δήλωσε πως η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί εν τέλει το 2019. Στις δηλώσεις του αναφέρει πως "αν όλα πάνε καλά οι αρχαιολογικές εργασίες θα ολοκληρωθούν το 2015,κατασξευαστικα το έργο θα είναι έτοιμο στο 2018 και θα τεθεί σε λειτουργία το 2019" 

Αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των 600 εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομεα,οι οποίοι υπάγονται στο Σωματείο Εργαζομένων ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονικης,επισημαίνεται πως η πορεία των απεργιών θα επανεξεταστεί αυτή την Παρασκευη.

Οι 600 εργαζόμενοι του αρχαιολογικού τμήματος αντιδρούν στις επαναπροσληψεις 30 εργατοϋπαλλήλων με απολαβές τον κατώτερο μισθό (586Ε μεικτά) αντί των κλαδικών συμβάσεων των οικοδομών με τις οποίες αμείβονται οι ίδιοι.

Η απαντηση της Αττικο ΜΕΤΡΟ 

Η εταιρία Αττικο Μετρο χαρακτηρίζει καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και προς απόδειξη αυτού δημοσιοποιεί τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν στις χρηματικές απολαβές των εργαζομένων

Στον αρχαιολογικό τομεα του ΜΕΤΡΟ απασχολουνται:
α) 82 αρχαιολόγοι που αμείβονται με ποσά από 2.570 Ευρώ / μήνα έως 4.460 Ευρώ / μήνα με 14 μισθούς σε ετήσια βάση,
β) 330 εργατοτεχνίτες που αμείβονται με ποσά από 1.720 Ευρώ / μήνα έως 2.500 Ευρώ / μήνα
γ) 91 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που αμείβονται με ποσά από 954 Ευρώ / μήνα έως 3.810 Ευρώ / μήνα, με 14 μισθούς σε ετήσια βάση.
Η Αττικό Μετρο δηλώνει πως 
A) ακολουθούνται πιστά τα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τις αμοιβές, την ασφάλιση και την προστασία των εργαζομένων στο Έργο.

B) οι νέες προσλήψεις γίνονται με αυστηρή τήρηση των εκ του νόμου προβλεπομένων και G) το κονδύλιο που διατίθεται για τις αρχαιολογικές εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 90.000.000 ευρώ
.
Τέλος, η κατασκευάστρια κοινοπραξία κρίνει πως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων λειτουργούν ως "τροχοπέδη" για την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.