Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μπόμπολας-Ελλάκτωρ πάνε για την «προίκα» της ΑΕΓΕΚ

sofokleousin.gr, 29/01/2013
Ενα μεγάλο deal κυοφορείται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενόψει επανεκκίνησης των μεγάλων έργων με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ΕΤΕπ. Επιδιώκοντας να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του ανεκτέλεστες συμβάσεις και συμμετοχές σε ΣΔΙΤ, ο όμιλος Ελλάκτωρ κινείται για την εξαγορά της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής. Το deal μπορεί να περιλαμβάνει και την εισηγμένη ομώνυμη εταιρία, η οποία μετέχει με 20% στην Κατασκευαστική...

Διαπραγματεύσεις γίνονται με την Alpha Βank, ως εκπρόσωπο των πιστωτρικών τραπεζών, στις οποίες έχουν περιέλθει μεγάλα ποσοστά της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ και περίπου 80% της  ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής.
Η Ελλάκτωρ ενδιαφέρεται πρωτίστως για το  μεγάλο χαρτοφυλάκιο ανειλημμένων έργων που διαθέτει η Κατασκευαστική, καθώς και για το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ σε εταιρίες διαχείρισης-εκμετάλλευσης οδικών αξόνων, μεγάλων πάρκινγκ κλπ.
Οι πιστώτριες τράπεζες ενδιαφέρονται να πουλήσουν"πακέτο" τις δύο εταιρίες, προκειμένου να πάρουν τώρα πίσω  ένα μέρος των χρημάτων τους και να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους. Είναι διατεθειμένες λοιπόν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανεισμού, αν η εταιρία εξαγορασθεί από αξιόπιστο επιχειρηματικό σχήμα.
Η Ελλάκτωρ θέλει κατ'αρχήν το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, η οποία προήλθε από την απόσχιση κλάδου της παλαιάς ΑΕΓΕΚ. Το ποσοστό αυτό  έχει περιέλθει στις τράπεζες μέσω του προγράμματος αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης της εισηγμένης εταιρίας  και από την κατάπτωση ενεχύρων για δάνεια προς στον επιχειρηματία Δ. Μαρούλη, ο οποίος είχε αγοράσει την ΑΕΓΕΚ από τους παλιούς  ιδιοκτήτες της (Παπαγεωργίου,Τριανταφύλλου κλπ).
Υπό όρους ενδιαφέρεται και για την εισηγμένη ΑΕΓΕΚ, στην οποία η Alpha Bank κατέχει 7,84%, ενώ πολλές τράπεζες έχουν συμμετοχή  κάτω του 5% (η Τρ. Πειραιώς  που κατείχει 6,76% μείσωε πρόσφατα το ποσοστό της). Βασικός μέτοχος με 32% είναι ο Γ. Μαρούλης (μέσω της εταιρίας "Πρόμαχος"), αλλά οι μετοχές του είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες, οι οποίες  έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις.
Εαν κλείσει το deal  για την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων άνω του 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης και τμήματος της Ιονίας Οδού. 
Αν εξαγοράσει και την εισηγμένη ΑΕΓΕΚ, θα αυξήσει τη συμμετοχή του στην εταιρία  εκμετάλλευσης του οδικού άξονα Μαλλιακός-Κλειδί (διόδια) και θα αποκτήσει επίσης συμμετοχές σε 5 εταιρίες εκμετάλλευσης υπόγειων πάρκινγκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Οι μεγάλες συμβάσεις
Ο όμιλος Ελλάκτωρ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας. Η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική  είναι επικεφαλής της αναδόχου κοινοπραξίας, στην οποία μετέχουν οι Impregilo, Ansaldo, Seli, Βreda.
Αν την εξαγοράσει, ο όμιλος Μπόμπολα θα συνδυάσει αυτό το έργο με τα έργα επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά, προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, για την οποία  προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η πρόσφατα η Ακτωρ.
Αν το deal γίνει γρήγορα, ο όμιλος θα αναλάβει επίσης  την αποπεράτωση του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία, όπου οι εργασίες έχουν «παγώσει» και ξεκίνησει η διαδικασία έκπτωσης της αναδόχου  ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής.

 Οι συμμετοχές της ΑΕΓΕΚ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ. Η εταιρία κατέχει:
- 10% της ΑΕ  Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που εκμεταλλεύεται κομμάτις της εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
- 20% της εταιρίας «Αθηναϊκοί Σταθμοι Αυτοκινήτων», που εκμεταλλεύεται  4 υπόγεια πάρκινγκ στην Αθήνα,  συνολικής δυναμικότητας 2.164 θέσεων στάθμευσης.
- 20% της Ρolispark AE, η οποία  διαχειρίζεται 4 υπόγειους Σταθμούς Αυτοκινήτων στην Αθήνα και έναν  στη Θεσσαλονίκη, με συνολική δυναμικότητα περίπου 2.700 θέσεων στάθμευσης.

- 20% στην «Smyrni Park  ΑΕ», που διαθέτει υπόγειο σταθμο αυτοκινήτων στη Νέα Σμύρνη»,  δυναμικότητας 665 θέσεων

- 22,9% στην εταιρία «ΑΕ Παραχώρησης Σταθμών Αυτοκινήτων Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Αθήνας», με τρείς σταθμούς αυτοκινήτων.

-  24,3% στην Salonica Park AE, με σταθμούς αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.