Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Διαμαρτυρία για τις μεθοδεύσεις της «Ακτωρ»

rizospastis.gr,05/07/2013

Παράσταση διαμαρτυρίας με αίτημα να συνεχιστούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι εργασίες του Μετρό και να μην αλλάξουν οι όροι αμοιβής και ασφάλισης όσων εργάζονται σ' αυτό διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ,σήμερα, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οι εργαζόμενοι στις κατασκευαστικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση, που εκδηλώνεται με τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου τους. Ο νέος ανάδοχος για την κατασκευή του έργου, «ΑΚΤΩΡ», ζήτησε από το σωματείο να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αναγκαστική άδεια δύο βδομάδων, προκειμένου να τον διευκολύνουν έτσι να πιέσει την «Αττικό Μετρό» να λύσει, δήθεν, προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ανάληψη των έργων επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι ο νέος ανάδοχος εκβιάζει την κυβέρνηση και την «Αττικό Μετρό» χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους, για να επιβάλει τους δικούς του όρους και να εξοικονομήσει όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη.

Προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι το «ελάτε ξανά στη δουλειά σε 15 μέρες και βλέπουμε» δεν διασφαλίζει ούτε την επάνοδο στη δουλειά ούτε τη διατήρηση των όρων εργασίας, αμοιβής και ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα. Ηδη οι 40 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν πρόσφατα αμείβονται με την Εθνική ΣΣΕ, δηλαδή με λιγότερα από 600 ευρώ. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο ανάδοχος συζητά την είσοδο υπεργολάβων στο έργο. Θυμίζει στους εργαζόμενους στις κατασκευαστικές εργασίες ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο, με τον ίδιο περίπου τρόπο, ξεκίνησε την επίθεση στους συναδέλφους τους στις αρχαιολογικές εργασίες η προηγούμενη κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου. Εβγαλε τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών, μετά επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, ακολούθησε με διαθεσιμότητες και, τέλος, προχώρησε στη μαζική απόλυση των περίπου 400 εργαζομένων που απασχολούσε στις αρχαιολογικές εργασίες.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τις αναγκαστικές άδειες. Αγωνιστικά, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Οικοδόμων να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.