Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

typosthes.gr,04/07/2013

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Στον αέρα βρίσκεται για μία ακόμα φορά το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκυψε και νέα εμπλοκή στις εργασίες, μετά την απόφαση της κοινοπραξίας να επιβάλει από την ερχόμενη Δευτέρα δεκαπενθήμερη άδεια, στους εργαζόμενους, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας...

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου Θεσσαλονίκης, το όλο ζήτημα, έχει να κάνει με την κόντρα που υπάρχει, ανάμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρία, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή ως μέτρο πίεσης προς την Αττικό Μετρό Α.Ε. σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των εργασιών και τη χρηματοδότηση του έργου.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, στον υπό κατασκευή υπόγειο σταθμό του μετρό που βρίσκεται στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, αφού ενημερώθηκαν για τα όσα πρόκειται να συμβούν, χθες στις 12:00 το μεσημέρι προχώρησαν σε στάση εργασίας, τόσο για την απόφαση της εταιρίας να τους επιβάλει δεκαπενθήμερη άδεια, όσο και για το γεγονός πως οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν απλήρωτοι για αρκετό διάστημα.

Πάντως κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν το δεκαπενθήμερο απλήρωτοι, αφού είτε βάση νόμου δεν δικαιούνται άδεια, είτε την είχαν εξαντλήσει το προηγούμενο διάστημα. Πιο τυχεροί θα είναι αυτοί που λόγω συγκυριών δεν είχαν πάρει νωρίτερα τις προκαθορισμένες άδειες που δικαιούνται από το νόμο και έτσι θα πληρώνονται κανονικά, μέχρι νεοτέρας.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι πάντως μιλώντας στον «Τ.Θ.», εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις αυτές, ενώ τόνισαν πως βιώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας, αφού δεν γνωρίζουν αν και με ποιες προϋποθέσεις να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους μετά το δεκαπενθήμερο.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, χθες, οι εργαζόμενοι στον υπό κατασκευή υπόγειο σταθμό του μετρό, πραγματοποίησαν μίνι συνέλευση κατά την οποία αποφάσισαν να δεχθούν προς το παρόν την άδεια που τους επιβάλλεται, ενώ παράλληλα έλαβαν από τους υπευθύνους της κοινοπραξίας διαβεβαιώσεις πως όσοι έχουν να λαμβάνουν χρήματα θα εξοφληθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Επίσης το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουν να έρθουν σε επαφή τόσο με το δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, όσο και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να συζητήσουν μαζί τους για να βρεθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την πόλη.

«Βρισκόμαστε και πάλι μετά από 2-3 χρόνια μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Το έργο του μετρό δυστυχώς έχει 'βαλτώσει' και παρ' όλα αυτά κανένας από τους φορείς της πόλης δεν ασχολείται ώστε να βρεθεί μία λύση σε ένα έργο που η ολοκλήρωσή του είναι μείζονος σημασίας για όλη τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει στον «Τ.Θ.», ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στο κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, Μάκης Μιχαλόπουλος.

Να σημειωθεί πως το διάστημα αυτό που το μετρό θα βάλει λουκέτο, θα υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό φύλαξης του έργου.

Περισσότεροι από πενήντα ακαδημαϊκοί σήμερα στα αρχαία του μετρό

Περισσότεροι από πενήντα βυζαντινολόγοι -καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο- οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το 5ο θερινό πανεπιστήμιο βυζαντινολογίας που διοργανώνεται σε συνεργασία μεταξύ των δήμων Θεσσαλονίκης, το EHESS (Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων) και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, θα παρευρεθούν σήμερα στις 11:00 το πρωί στον σταθμό του Μετρό επί της οδού Βενιζέλου για να τοποθετηθούν σχετικά με τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί στο σημείο. Να σημειωθεί πως ο υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο καθηγητής βυζαντινολογίας του EHESS, Πάολο Οντορίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.