Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γιατί μαλώνουμε επί 14 μήνες για κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε;

chmatis,29/01/2014

του Χρήστου Μάτη*

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου αποδεικνύει απλώς και μόνο το τέλμα, στο οποίο βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη και η χώρα.


Εδώ και 14 μήνες έχουν σταματήσει τα έργα στο σταθμό, δηλαδή η αρχαιολογική έρευνα, για να αποφασιστεί κάτι, το οποίο από την αρχή ήταν δεδομένο και αυτονόητο: Ότι λύση στην συνέχιση των εργασιών του μετρό και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων χωρίς την απόσπαση τους στο αρχικό στάδιο, δεν είχε προταθεί από κανέναν.
Το ζήτημα εξ αρχής ήταν η καλύτερη αξιοποίηση των ευρημάτων. Αλλά αυτό εξακολουθεί να μένει σε εκκρεμότητα και μετά την απόφαση του ΚΑΣ.
Αυτό και μόνο αρκεί για να αποδείξει, ότι η προσφυγή της διοίκησης Δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο Επικρατείας, με την οποία έχει απαγορευθεί κάθε εργασία στο σταθμό, δεν είχε ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ευρημάτων, η οποία άλλωστε δν μπορεί να αποφασιστεί σε αίθουσες δικαστηρίων.
Η πλειοδοσία της ευαισθησίας στα ζητήματα της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι ανύποπτη ειδικά όταν:
-Η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου, άρα και η ολοκλήρωσή του, εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, εξαιτίας και των απαιτήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του εργολάβου- όσο το 50% του προϋπολογισμού του έργου- οι οποίες τεκμηριώνονται από τις καθυστερήσεις που προκαλούνται χωρίς δική του ευθύνη (απαλλοτριώσεις, όπως στο σταθμό Βούλγαρη, μπαζώματα ρεμάτων στη Νέα Ελβετία, δικαστικές προσφυγές για το σταθμό Βενιζέλου)
-Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει εξαιτίας της απαξίωσης τους λόγω των έργων, που κατέστησαν απαγορευτική την πρόσβαση σε αυτά.
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να αποσύρει αμέσως την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, για να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα και με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια να αναζητηθεί η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση των ευρημάτων.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι η παράταση της δικαστικής εκκρεμότητας μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την επιλογή συγκεκριμένης μελέτης για την αξιοποίηση, παίζουν άσχημα παιχνίδια στην πλάτη της πόλης και στην ομαλότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.