Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη»: Το ΚΑΣ δεν είδε από μηδενική βάση το θέμα της Βενιζέλου!

egnatiapost.gr,29/01/2014

Μόνο σπατάλη πολύτιμου χρόνου και περιφρόνηση αντίθετης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί η τελευταία απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό της Βενιζέλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της, προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη».

Η παράταξη υποστηρίζει ακόμη ότι η απόφαση εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί αυτοψία στον επίμαχο χώρο από τα μέλη του ΚΑΣ, η οποία ματαιώθηκε με παρέμβαση της «Αττικό Μετρό», γεγονός που αναδεικνύει περίτρανα τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποί της έχουν διαχειριστεί από την πρώτη στιγμή το ζήτημα.

Τέλος, η «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη» χαρακτηρίζει την απόφαση ως πολιτική επιλογή και θεωρεί ότι δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι τεχνικές δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η ανακοίνωση της παράταξης είναι η εξής:

«Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έλαβε χτες με οριακή πλειοψηφία (8 υπέρ - 7 κατά) απόφαση υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό της Βενιζέλου.

»Η γνωμοδότηση αυτή του ΚΑΣ, ένα χρόνο μετά την «απόφαση Τζαβάρα» για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την τοποθέτησή τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, δεν αποτελεί μόνο σπατάλη πολύτιμου χρόνου εις βάρος της πόλης, αλλά και περιφρονεί αντίθετη απόφαση του ΣτΕ, ενώ εκδόθηκε υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό της Βενιζέλου..

»Το γεγονός ότι η αυτοψία ματαιώθηκε με παρέμβαση της «Αττικό Μετρό» αναδεικνύει περίτρανα τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο οι εκπρόσωποί της έχουν διαχειριστεί από την πρώτη στιγμή το ζήτημα, χωρίς ποτέ να λαμβάνουν υπόψη τους πόσο σημαντική για το μέλλον της πόλης είναι η συνύπαρξη της ιστορίας της με τις σύγχρονες υποδομές.

»Το ότι η αυτοψία στο χώρο ματαιώθηκε με το αιτιολογικό της ύπαρξης υδραργύρου, εγείρει και επιπλέον ζητήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία και τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η εν λόγω εταιρεία. Αν πραγματικά υπάρχει ακόμη κίνδυνος από τον υδράργυρο στην περιοχή του εργοταξίου, ενώ υποτίθεται ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Αττικό Μετρό, τότε θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν επί μήνες στο χώρο και σε όσους τον επισκέφτηκαν (το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μέλη του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι μεμονωμένοι πολίτες και συλλογικότητες).

»Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για απόφαση - πολιτική επιλογή, παρά το γεγονός ότι υπέρ της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το μετρό συντάχθηκαν, εκτός από τη δημοτική μας κίνηση, το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο Δήμος και διάφορες άλλες συλλογικότητες πολιτών.

»Σε όλο αυτό το διάστημα δραστηριοποιηθήκαμε για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την πόλη. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στις οποίες παρουσιάστηκαν διαφορετικές αντιλήψεις διαχείρισης πέρα από αυτές που προτείνει η κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι τεχνικές δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι με τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ προφανώς δεν γίνεται μία επανεξέτασή του από μηδενική βάση, όπως θα έπρεπε.

»Το σύνθημά μας ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.