Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μ. Τιβέριος: Γνώριζαν τα πάντα για τις αρχαιοτήτες του μετρό Θεσσαλονίκης από το 2004

thestival.gr,23/12/2014

Λάβρος εναντίον όσων ήγειραν αντιδράσεις στο θέμα της ανάδειξης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος. Ο επιστημονικός συνεργάτης της Αττικό Μετρό, μιλώντας στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε καθυστερημένες τις αντιδράσεις αρχαιολόγων και φορέων της πόλης, καθώς όπως λέει, ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει ήταν με κάθε λεπτομέρεια γνωστό εδώ και μια δεκαετία.


"Γνώριζαν από το 2004"

Απαντώντας στις επικρίσεις που και ο ίδιος και η Αττικό Μετρό έχουν δεχθεί για τον χειρισμό του θέματος των αρχαιοτήτων του μετρό, κ. Τιβέριος ανέφερε ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2004, ο τότε προϊστάμενος της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, είχε περιγράψει με λεπτομέρειες όσα σημαντικά ευρήματα επρόκειτο να βγουν στο φως από τις ανασκαφές του μετρό, εξηγώντας το τι σήμαινε η συγκεκριμένη χάραξη του έργου. «Το Ελληνικό κράτος και ορισμένοι έλληνες αρχαιολόγοι από το 2004 ήξεραν ότι κατά τις εργασίες κατασκευής των σταθμών του μετρό θα βρεθούν αρχαιότητες και μάλιστα σημαντικές. Όλοι οι άλλοι αρχαιολόγοι, ήξεραν από 2007 που άρχισαν οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου ότι επρόκειτο να βρεθούν σημαντικές αρχαιότητες. Δεν ξέρω γιατί τόσα χρόνια είχαν σιωπήσει και ξαφνικά θυμήθηκαν τα αρχαία το 2013, όταν είχε γίνει ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του έργου» τόνισε ο κ. Τιβέριος στην TV100 και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη στην πόλη το 2013 με τις αρχαιότητες του μετρό ήταν παραλογισμός, ήταν στη σφαίρα της παράνοιας».

Παρά την σαφή προειδοποίηση από πλευράς προϊσταμένου της 9ης ΕΒΑ, στις 22/11/2004, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα ότι οποιεσδήποτε αρχαιότητες βρεθούν κατά τη διάρκεια εργασιών σε σταθμούς του μετρό, είτε θα μεταφερθούν, είτε θα καταχωθούν, είτε θα καταστραφούν. «Η απόφαση ανέφερε ξεκάθαρα ότι τα αρχαία, «αναπόφευκτα» θα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη θέση. Μάλιστα, υπήρχαν τρία σενάρια: Τα πιο σημαντικά αρχαία να μεταφερθούν σε άλλη θέση, ορισμένα να αναδειχθούν in situ, αλλά με κατάχωση και τα λιγότερα σημαντικά αφού καταγραφούν, να καταστραφούν» τόνισε ο κ. Τιβέριος.

"Αυτό ήταν το πιο σημαντικό λάθος"

Επτά ημέρες μετά, στις 29/12/04 και παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν πλήρως την κατάσταση, εκδόθηκε απόφαση με την υπογραφή του τότε υφυπουργού πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, η οποία ενέκρινε την υποβληθείσα από την Αττικό Μετρό μελέτη, η οποία περιελάμβανε 13 σταθμούς και αυτόν της Βενιζέλου. Με βάση αυτή τη μελέτη, εξασφαλίστηκε και η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το 2006.
«Το πιο σημαντικό λάθος της πολιτείας ήταν ότι επέτρεψε να γίνουν δύο σταθμοί στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Δύο σταθμοί που δεν απέχουν ούτε 350 μέτρα ο ένας από τον άλλο. Εκείνοι οι αρχαιολόγοι πού ήταν το 2007 που έπρεπε να πουν γιατί γίνονται αυτοί οι δύο σταθμοί, αντί να γίνει ένας στην Αριστοτέλους; Για μένα, αυτό το πιο σημαντικό λάθος που κάνανε» τόνισε στη Δημοτική Τηλεόραση ο κ. Τιβέριος.

"Λανθασμένη η αρχική εκτίμηση για τον σταθμό Βενιζέλου"

Ωστόσο, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, δεν αρνήθηκε ότι έγιναν αρχικά λανθασμένες εκτιμήσεις και από τον ίδιο και την Αττικό Μετρό, σχετικά με το ποσοστό των αρχαιοτήτων που υπολογιζόταν ότι θα μπορούσε να παραμείνει και να εκτεθεί στον σταθμό Βενιζέλου.

«Η αρχική εκτίμηση που μου έδωσε η Αττικό Μετρό ήταν λανθασμένη, ότι δηλαδή το ποσοστό των αρχαιοτήτων που θα μπορούσαν να παραμείνουν είναι μικρό. Είναι ένα σημείο στο οποίο κι εγώ δεν επέμεινα, γιατί ακόμη και μέχρι τώρα δεν ξέρω τι θα βρεθεί αν σηκωθεί το οδόστρωμα, δεν είμαι μάγος να πως αν οι αρχαιότητες που βρίσκονται από κάτω είναι σημ

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνες αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις, δήμος Θεσσαλονίκης και Αττικό Μετρό κατέληξαν σε κοινή πρόταση γα την αρχιτεκτονική του σταθμού Βενιζέλου, την οποία ενέκρινε το ΚΑΣ στην αρχή του μήνα. Η πρόταση προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση περίπου του 85% των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, στην αρχική τους θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.