Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΚΚΕ για Μετρό: Εκβιάζουν για περισσότερα κονδύλια και κέρδη

voria.gr,24/12/2014

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Μετρό της Θεσσαλονίκης να μην αναγνωρίσουν και να μη δεχθούν καμία απόλυση
Για «αναξιόπιστες» δεσμεύσεις σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου τουΜετρό Θεσσαλονίκης κάνει λόγο το ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει πως μεθοδεύεται «η συνέχιση του έργου από τους ίδιους και νέους «εθνικούς» εργολάβους».


«Οι «υποσχέσεις» τους και οι «δεσμεύσεις» τους είναι τόσο αξιόπιστες όσο αξιόπιστες είναι και οι δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31.12.2014 ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το Μετρό στο λαό της πόλης μας. Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί μόλις το 50% του έργου, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έχει εξαντληθεί και η εργολαβική κοινοπραξία – με βάση δικαστική απόφαση –αποχωρεί απαλλασσόμενη από κάθε ευθύνη, έχοντας κερδίσει πολλά εκατομμύρια και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το Μετρό, αν και όποτε κατασκευαστεί, θα πάρει ακόμα χρόνια. «Θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία, θα το πληρώσουν «χρυσάφι» οι εργαζόμενοι στο έργο και οι κάτοικοι της πόλης που θα κληθούν με υψηλή τιμή εισιτηρίου, με φόρους τοπικούς ή γενικούς να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς το κόστος θα εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο» υπογραμμίζει.

Όπως σημειώνει, «για μια ακόμη φορά και από το παράδειγμα του Μετρό, δικαιώνεται η αναγκαία, ώριμη και επίκαιρη πρόταση του ΚΚΕ, για ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης και με την εξουσία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης η Κ.Ο Κ. Μακεδονίας καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, λαϊκών επιτροπών, νεολαίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο. Καλεί τους εργαζόμενους στο Μετρό της Θεσσαλονίκης να μην αναγνωρίσουν και να μη δεχθούν καμία απόλυση, να απαιτήσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, με πλήρη δικαιώματα των εργαζόμενων με ευθύνη του κράτους.

«Οι υποσχέσεις επαναπρόσληψης είναι «αέρας κοπανιστός». Στη καλύτερη περίπτωση αφορούν λίγους, για λίγο χρόνο, με μισθούς και δικαιώματα πετσοκομμένα. Καμιά εμπιστοσύνη στους διαμεσολαβητές κάθε χρώματος που ορίσθηκαν εκβιαστικά από την εργοδοσία για να διαπραγματευτούν τις απολύσεις τους. Όλες οι ανάλογες περιπτώσεις κατέληξαν καταστροφικά για τους εργαζόμενους (ΕΛΛΕΝΙΤ, ΕΛΒΟ, Χαλυβουργείο, Ζήμενς κ.α.)» σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.