Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Απολύσεις 100 εργαζομένων αύριο στο μετρό-για παράνομη πράξη μιλούν οι εργαζόμενοι

alpha965.gr,31/03/2015

Πραγματικότητα γίνονται αύριο οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε από την ΑΕΓΕΚ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα, Χρήστος Στέτσικας, ότι την Τετάρτη θα απολυθούν 100 άτομα.

Αυτή είναι η δεύτερη μαζική απόλυση εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα της βασικής γραμμής, οι οποίοι απασχολούνται από την κοινοπραξία και όχι από την μικρότερη Κοινοπραξία, όπως ισχύει για τους εργαζόμενους στα σκάμματα της αρχαιολογίας.

Όπως δήλωσε στον ALPHA 96.5 ο πρόεδρος του Σωματείου, Σταύρος Στέτσικας, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εργασίας σχετικό αίτημα από τον εργοδότη,μιας και ένα είχε υποβληθεί ,δεν θα είχε γίνει δεκτό, «για αυτό και η κοινοπραξία για εμάς λειτουργεί παράνομα αφού δεν έχει άδεια να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις»

Σύμφωνα με τον ίδιο , η κοινοπραξία σκοπεύει πριν το Πάσχα να προχωρήσει σε νέο κύμα απολύσεων, άλλων 90 εργαζομένων, ενώ όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν, περίπου 60, θα «περάσουν» στη μικρότερη κοινοπραξία για να φυλάνε τα εργοτάξια κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την σχστή διαφύλαξη των εργοταξίων.

Διαμαρτυρόμενοι για τις νέες απολύσεις, αφού οι πρώτες 50 είχαν γίνει στις 21 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στο έργο θα συγκεντρωθούν αύριο το πρωί στις 07:30 στα γραφεία της ΑΕΓΕΚ εντός του εργοταξίου του Ν.Σ. Σταθμού.

Για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ οι εξελίξεις στο έργο θα αποτελέσουν το θέμα ειδικής συνεδρίασης την Παρασκευή 3/4, στις 3 το μεσημέρι.

Εξάλλου, με αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις απολύσεις, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε πως: “το θέμα ύστερα από αίτηση του Σωματείου Εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ εξετάζεται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, όπου και ελέγχεται η νομιμότητα των μαζικών απολύσεων”, ενώ είχε τονίσει πως: “Κατά το διάστημα εξεύρεσης λύσης η ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ κατήγγειλε την υπεργολαβική σύμβαση με την κοινοπραξία και ξεκίνησε τη διαδικασία ομαδικών απολύσεων. Απολύθηκαν, όπως σωστά είπατε, σαράντα εννέα εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εξοφληθεί πλήρως και ολοσχερώς και υπάρχουν διακόσιοι ακόμη, οι οποίοι απασχολούνται σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι λαμβάνουν μέρος της αδείας του 2015″.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.