Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Προσφυγή για τις αρχαιότητες στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

ethnos.gr,08/12/2015

Προσφυγή με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση Μπαλτά για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας έξι φορείς της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, οι φορείς αυτοί είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Γεωτεχνικό Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ). Την προσφυγή υπογράφουν ακόμη, με την ιδιότητα του πολίτη, οι πρόεδροι του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας και του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.

Στην προσφυγή τους, οι οκτώ ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, βάσει της οποίας εγκρίνεται η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.

Οι φορείς υποστηρίζουν ότι η απόφαση Μπαλτά είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, ενώ προσθέτουν ότι η εκ των υστέρων κατάργηση του συγκεκριμένου σταθμού συνεπάγεται τη σημαντική μείωση της χρησιμότητας συνολικά του έργου, αλλά και εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος (τουλάχιστον τρία χρόνια πρόσθετων εργασιών) και του προϋπολογισμού του (θα απαιτηθούν τεράστια χρηματικά ποσά).

Αναλυτικότερα, οι φορείς αναφέρουν ότι όλες οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα καταλήγουν ότι η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου είναι απαγορευτική για το σύνολο του έργου για τουλάχιστον πέντε λόγους, τους οποίους και παραθέτουν αναλυτικά.

Οι φορείς υποστηρίζουν ότι είχαν προηγηθεί δύο πλήρως αιτιολογημένες υπουργικές αποφάσεις για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, όμως, καταγγέλλουν οι φορείς, όλως αιφνιδίως συζητήθηκε στο ΚΑΣ πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία αγνοείτο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς μάλιστα να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε, υποστηρίζουν, χωρίς να κληθούν για συζήτηση ούτε οι φορείς, που είχαν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ στη διάρκεια των οποίων προέκυψαν οι γνωμοδοτήσεις για τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις.

Κατόπιν τούτων, εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η απόφαση Μπαλτά για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του σταθμού. Δεν εγκρίθηκε ωστόσο η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης όσον αφορά στην ανάδειξη των εν λόγω αρχαιοτήτων, διότι δεν υπήρχε εμπεριστατωμένη μελέτη. Δεδομένου ότι η παρέλευση ικανού χρόνου από την ανασκαφή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα των μνημείων, ζητήθηκε να συνταχθεί από τον δήμο πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την «Αττικό Μετρό» σε συνδυασμό με τα παρακείμενα μνημεία ανεξάρτητα από την κατασκευή ή όχι του σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.