Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Χρ. Σπίρτζης από τη Θεσσαλονίκη: To πάρτυ τελειωσε για τον ΟΑΣΘ- Παραμένουν τα αρχαία στη Βενιζέλου (PHOTO + VIDEO)

alterthess.gr,29/12/2015

Στο σταθμό της Βενιζέλου βρέθηκε το μεσημέρι ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, για να δει τα πολυσυζητημένα αρχαιολογικά ευρήματα ενώ σε δηλώσεις του ανακοίνωσε πως παραμένουν τα αρχαία, ξεκινούν οι εργασίες στα υπόλοιπα εργοτάξια το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σε δεύτερο χρόνο θα ολοκληρωθεί και ο σταθμός στη Βενιζέλου.


«Είναι πολύ σημαντικά τα ευρήματα, αυτό μας λένε και οι αρχαιολόγοι και η αττικό μετρό”, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι προφανές ο σεβασμός που πρέπει να δείξουμε στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στα ευρήματα είναι πάνω από κάθε άλλη προτεραιότητα που μπορεί να υπάρχει», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι και οι αρχαιολόγοι και οι μηχανικοί θα βρουν τις βέλτιστες λύσεις ώστε να διασφαλιστεί όλο αυτό που βλέπετε γύρω σας που είναι ένας θησαυρός και για τη Θεσσαλονίκη και για τη χώρα και ταυτόχρονα να βρεθούν οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις για να κατασκευαστεί ο σταθμός χωρίς να βλάψουμε τα ευρήματα», σημείωσε αναφέροντας παράλληλα: «Πιστεύω ότι είναι τεχνικά δυνατό και θα βοηθήσει πάρα πολύ για την εικόνα της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας».

Σε ερώτηση για τους απολυμένους αρχαιολόγους, ο ίδιος ανέφερε πως θα προσληφθούν στο έργο.

Εκ μέρους της Αττικό μετρό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Τσίτουρας σημείωσε σε δηλώσεις του πως «Εμείς ως μία τεχνική καταξιωμένη εταιρεία του Δημοσίου υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Η συνύπαρξη σταθμού κα αρχαίων -και ειδικά αυτών των αρχαίων- είναι επιβεβλημένη».

«Από εκεί και πέρα και επειδή είμαστε στη σφαίρα του εφικτού και όχι του επιθυμητού χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να δούμε πως μπορούμε να έχουμε το αίσιο αποτέλεσμα ο σταθμός θα γίνει μετά διότι θα χάναμε το μετρό αν περιμέναμε να συμφωνήσουμε όλοι για αυτό το δύσκολο θέμα που λέγεται αρχαιότητες στη Βενιζέλου», σημείωσε επίσης.

«Η απόφαση που πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι να προχωρήσουμε, να παραδώσουμε τόσο μετρό σε πρώτη φάση με τους 12 σταθμούς και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραδοθεί και ο 13ος σταθμός μαζί με την Καλαμαριά στη συνέχεια», πρόσθεσε σε δηλώσεις του.

Από την πλευρά το, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουταρης έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά καλή κατάληξη αυτής της ιστορίας που είχε περιπέτειες».

«Η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με το σταθμό της Βενιζέλου είναι απόλυτα εφικτή», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του σταθμού ο πρόεδρος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του έργου Σταύρος Στέτσικας τόνισε: «Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη για την πόλη μας, την περιμέναμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με τόσα προβλήματα που περάσαμε».

Σχετικά με την συμφωνία μεταξύ κοινοπραξίας και αττικό μετρό και την επανεκκίνηση των εργασιών στις αρχές Ιανουαρίου, ο ίδιος τόνισε πως «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όλος ο κόσμος που έχει απολυθεί θα αρχίσει να επιστρέφει στις θέσεις του».

«Το πολύ ευχάριστο είναι ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και αλλάζει σκυτάλη ο εργολάβος που αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών. Ήδη από σήμερα μεταφέρονται εργαζόμενοι σιγά σιγά στην εταιρία Άκτωρ για να ξεκινήσουμε τις εργασίες στην κεντρική γραμμή».

                                   

Σημειώνεται πως ο υπουργός περιηγήθηκε στα αρχαιολογικά ευρήματα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό μετρό Χρήστο Τσίτουρα, τον διευθυντή της Αττικό μετρό Γιώργο Κωνσταντινίδη, τον διευθυντή της κοινοπραξίας στη Θεσσαλονίκη, Μιχάλη Σιμά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Τον Χρήστο Σπίρτζη συνόδευσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου.

Συγκέντρωση επί της οδού Βενιζέλου πραγματοποιήσαν οι απολυμένοι στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου, οι οποία συνάντησαν τον υπουργό. Ο Χρ. Σπίρτζης τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσουν τις θέσεις εργασίας ενώ ερώτηση για το μισθολογικό, ο ίδιος απάντησε πως δεν κινδυνεύουν όσοι αμοιβονταν με μισθούς των 1000 αλλά όσοι έπαιρναν 3.500 ευρώ.








Το απόγευμα στις 19:00 στα γραφεία του ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη ο Χρήστος Σπίρτζης θα ανακοινώσει επίσημα την λύση για την επανεκκίνηση των εργασιών για το μετρό της πόλης. Υπενθυμίζεται πως το πρωί μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Χρ. Σπίρτζης για ΟΑΣΘ: Το πάρτυ έχει τελειώσει

«Το πάρτυ έχει τελειώσει» για τον ΟΑΣΘ διεμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

«Μπαίνουν θέματα για την τήρηση από την πλευρά του ΟΑΣΘ της σύμβασης που υπάρχει. Δεν είναι θέματα που τα διαπιστώσαμε τώρα εμείς, είναι θέματα που διαχρονικά δεν τηρεί ο ΟΑΣΘ. Επομένως αν δεν λυθούν αυτά τα θέματα θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την επιδότηση του ΟΑΣΘ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «Ένα από τα θέματα που υπάρχουν διαχρονικά είναι ότι ο ΟΑΣΘ δεν δίνει στοιχεία που του ζητούνται όπως και να εγκαταστήσει ηλεκτρονικό σύστημα στο ΣΑΣΘ για να υπάρχει μια επίβλεψη στο συγκοινωνιακό έργο, στα εισιτήρια σε όλα αυτά που οφείλουν ο ΣΑΣΘ και οι δημόσιες υπηρεσίες να ελέγχουν τον ΟΑΣΘ».

«Όφειλαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικό σύστημα και να υπάρχει μια διαφάνεια στην λειτουργία του ΟΑΣΘ από τη στιγμή που χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο», πρόσθεσε, τονίζοντας με έμφαση «Το πάρτυ έχει τελειώσει».


                                 



Το 2017 ολοκληρώνονται δύο έργα στο αεροδρόμιο


Την επιτάχυνση των εργασιών και την ολοκλήρωση δύο έργων στο αεροδρόμιο Μακεδονία έως τον Μάρτιο του 2017 ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από τη Θεσσαλονίκη.

«Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί όπως και τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Η επίσκεψη είναι προκειμένου να επιταχυνθούν τα έργα του αεροδρομίου τα οποία πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν και πάλι», ανέφερε σε δηλώσεις του.

«Είναι δύο έργα τα οποία είχαν πολλά προβλήματα και ήταν κολλημένα και για τεχνικούς λόγους δεν είχαν επιλυθεί και για θέματα πληρωμής. Αυτά επιλύθηκαν το έργο έχει ξεκινήσει κανονικά και είναι σε πλήρη εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Έγινε μια σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς και με τους αναδόχους προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των δύο έργων μέχρι το Μάρτιο του 2017», τόνισε επίσης. Ξεκαθάρισε δε πως η χρηματοδότηση των έργων δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές των εισιτηρίων.

Ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο για αναβάθμιση του αεροδρομίου, σημειώνοντας πως «Τα έργα θα εισφέρουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να είναι ένα κεντρικό αεροδρόμιο. Θα αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο και επομένως θα αυξηθεί και η δυναμικότητα του».

«Εμείς φροντίζουμε και αυτό όπως άλλα συγχρηματοδοτούμενα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και όχι από τη νέα προγραμματική περίοδο για να απελευθερώσουμε πολλούς πόρους για να μπορούν να γίνουν μικρομεσαία έργα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος απένταξης σε περίπτωση μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε: «Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα και από τις υπηρεσίες και από τους αναδόχους».

«Για τα προβλήματα χρηματοδότησης υπήρχαν- όπως με όλα τα έργα που είχαμε παραλάβει- αυτοί οι γνωστοί λόγοι (διαδικασίες - τεχνικά προβλήματα) που έκαναν τα έργα γόρδιους δεσμούς», συμπλήρωσε, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση το πως θα ολοκληρωθούν ταχύτατα τα έργα και όχι στο πως θα επανεκκινηθούν. Αυτό έχει τελειώσει».


                                 


Σειρά επαφών

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε συνάντηση στο ΥΜΑΘ με την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Στη συνάντηση με την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, συζητήθηκαν θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με κυριότερο το Μετρό Θεσσαλονίκης και τη συνέχιση των εργασιών του, καθώς επίσης του αεροδρομίου «Μακεδονία», των λεκανών απορροής των ποταμών που διαρρέουν τη Μακεδονία και τη Θράκη και τους καθέτων οδικών αξόνων. Συζητήθηκαν επίσης τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή ή προτίθεται να ενταχθούν προς υλοποίηση, όπως και το θέμα της γεωθερμικής ενέργειας που θα ενισχύσει τις παραγωγικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε: "Είχαμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Σπίρτζη, όπου αναλύθηκε η πορεία των εργασιών των έργων δημοσίων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και ο σχεδιασμός νέων έργων που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα είναι χρήσιμα για τον ελληνικό λαό. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς έπειτα από πολύμηνη διακοπή, οι εργασίες θα ξαναρχίσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Συζητήσαμε επίσης για τη διαχείριση των υδάτων στις λεκάνες απορροής των ποταμών που διαρρέουν την ευρύτερη περιοχή, και για τους κάθετους οδικούς άξονες. Η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να έχουμε τους βέλτιστους τρόπους και χρόνους ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και ταλαιπωρούν για χρόνια τη χώρα μας. Φυσικά, όλα γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Photo Credit: Nikos Paleologos / SOOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.