Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Μετρό: 60% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων λόγω των έργων

Μακεδονία, 26/05/07

five_col_2Μείωση της τάξης του 60% παρατηρείται στην κίνηση των καταστημάτων που βρίσκονται πέριξ του εργοταξίου του μετρό Θεσσαλονίκης στην Βενιζέλου μετά την έναρξη των εργασιών μετατόπισης δικτύων κοινής ωφελείας, που εκτελούνται εδώ και δύο μήνες.


Οι μικροέμποροι, που αυτοχαρακτηρίζονται ως "μετρόπληκτοι", ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων, για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν ενώ προτίθενται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πολιτεία.

Στην οδό Εγνατία, από το ύψος της Χαλκέων μέχρι τη Βενιζέλου, και στην οδό Βενιζέλου, από το Δημαρχείο μέχρι την Σολωμού, τοποθετήθηκαν περιφράξεις στο πεζοδρόμιο, το οποίο περιορίστηκε στο μισό μέτρο και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με άνεση οι πεζοί. Η πρόσβαση στα καταστήματα είναι δύσκολη με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πελάτες.

"Έχουμε 60% μείωση στην κίνηση. Εκτός αυτού γεννάται θέμα ασφαλείας. Δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής. Είμαστε κυκλωμένοι με συρματοπλέγματα. Αν σημειωθεί σεισμική δόνηση δεν θα ξέρουμε από πού να φύγουμε. Οι μηχανικοί δεν ξέρουν μέχρι πότε θα γίνονται εργασίες", περιγράφει ο κ. Βασίλειος Φαρμάκης, καταστηματάρχης. "Έπρεπε να γίνουν όλα όπως στην Ευρώπη. Να σκεπάσουνε από πάνω το εργοτάξιο και να δουλεύουν από κάτω, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των πεζών. Πληρώνουμε υπαλλήλους, φόρους και έχουμε ζημιά. Για λίγες μέρες, ο εκσκαφέας των συνεργείων ήταν σταθμευμένος στη Βενιζέλου, μπροστά στο πεζοδρόμιο, και δεν μπορούσαν να έρθουν οι πελάτες μας. Θέλουμε να σκεπάσουν το πεζοδρόμιο", διαμαρτύρεται η κ. Ανδρονίκη Πετρίδου, καταστηματάρχης.

"Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για ένα χρόνο, τα καταστήματα θα βάλουν λουκέτο. Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα και τους δίδεται η χαριστική βολή", αναφέρει ο κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του συλλόγου μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης. "Ζητάμε την νομική προστασία του κράτους. Θα ζητήσουμε αποζημιώσεις για τις ζημιές. Πρέπει να δούμε εάν στη μελέτη ανάθεσης του έργου εξετάστηκε και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κατά μήκος των εργασιών. Το μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να είναι και γκιλοτίνα για εκατοντάδες επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο του", προσθέτει ο ίδιος.

"Ζητάμε φοροαπαλλαγή"

Ιδιαίτερα ζημιωμένοι είναι, όπως περιγράφουν, οι έμποροι της οδού Σολωμού. Με την τοποθέτηση των λαμαρινών του εργοταξίου στην πλατεία Καπνεργάτη, έκλεισε η πρόσοψη των καταστημάτων τους. Ζητούν να τοποθετηθούν πινακίδες στις λαμαρίνες που να ενημερώνουν τους πολίτες για την ύπαρξη των καταστημάτων και τα είδη που πωλούνται.

"Δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει ένα έργο και να μη σκέφτεται πώς θα ζήσουν οι επαγγελματίες. Ζητάμε μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγή, όπως συμβαίνει με τους πλημμυροπαθείς ή τους σεισμοπαθείς. Είμαστε μετρόπληκτοι. Όσο διαρκούν τα έργα, οι επαγγελματίες θα πλήττονται. Με την ολοκλήρωση, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ενοίκια στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων λόγω της ύπαρξης του σταθμού μετρό. Πρέπει να καλυφθούμε νομικά", τονίζει η κ. Ράνια Καπετανγιώργη, γ.γ. του συλλόγου.

Ο σύλλογος ζητά τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου με σκέπαστρο, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, φοροελαφρύνσεις, παρεμβάσεις του δήμου και της νομαρχίας για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ακόμη ζήτησε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να θέσει το θέμα τους στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Χωρίς "μάτια" οι λεωφορειολωρίδες

Σωρεία προβλημάτων στις ειδικές βάσεις επί των οποίων τοποθετούνται οι φωτογραφικές μηχανές καταγραφής παραβάσεων των λεωφορειολωρίδων διαπιστώθηκαν από ειδική ομάδα του ΣΑΣΘ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Τροχαίας. Σε αυτοψία κατά μήκος των λεωφορειολωρίδων φάνηκε ότι λόγω των έργων του μετρό και άλλων μικρότερων διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των φωτογραφικών μηχανών με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος τους να μη λειτουργεί. Επίσης παρεμποδίζονται από φυλλώματα και κλαδιά δέντρων καθώς και από πινακίδες.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ κ. Γιάννης Τόσκας, με επιστολή του στους αρμόδιους φορείς, ζήτησε να μεριμνήσουν, ώστε να δοθεί άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας όλων των φωτογραφικών μηχανών στις λεωφορειολωρίδες.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.