Μέσα καλοκαιριού και τα έργα του μετρό συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης να κάνουν τις συνθήκες πραγματικά δύσκολες, το χρονοδιάγραμμα, όμως, της "Αττικό Μετρό Α.Ε." για το μετρό ακολουθείται απαρέγκλιτα, όπως επισημαίνει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Γιάννης Καρακίτσος.
Αρμόδιοι και εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν, για να διασφαλίσουν την κατά το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της πόλης, σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσο. Η οδική κυκλοφορία μπορεί να δυσχεραίνεται, το γεγονός αυτό όμως είναι αναπόφευκτο. Επιπλέον, πολλές από τις εργασίες κατασκευής δεν μπορούν να διακοπούν, οπότε εργάτες και μηχανικοί εργάζονται σε δύο βάρδιες, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. "Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πρώτα απ' όλα και έπειτα και για την ποιότητα του έργου μας. Σε συνθήκες καύσωνα φροντίζουμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα από τη δουλειά και, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά κάποιο όριο, υποχρεωτικά σταματάμε", αναφέρει.
"Η μέθοδος που έχει επιλεγεί και θα εφαρμοστεί για την κατασκευή των σταθμών του μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Κατασκευάζουμε τους διαφραγματικούς τοίχους, την περίμετρο, θα μπορούσαμε να πούμε, των σταθμών, σκάβουμε τα πρώτα τρία-τέσσερα μέτρα και έπειτα ρίχνουμε την πλάκα οροφής. Στη συνέχεια αποκαθιστούμε την οδική κυκλοφορία και συνεχίζουμε τις εργασίες σκάβοντας ως το προβλεπόμενο βάθος. Έτσι, σταματά η επιβάρυνση του οδικού δικτύου και αποκαθίσταται η κίνηση και η ζωή στην πόλη".
Ερχεται ο μετροπόντικας
Ο χώρος όπου θα διαμορφωθεί η αφετηρία του μετρό στην περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους μετροπόντικες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. "Ήδη την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε στη Γερμανία το ένα από τα δύο μηχανήματα σε αντιπροσωπεία της εταιρείας μας. Η άφιξή τους προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, ενώ περίπου στο τέλος του χρόνου υπολογίζουμε ότι θα αρχίσει η εκσκαφή των δύο σηράγγων", αναφέρει ο κ. Καρακίτσος και συνεχίζει: "Στην περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού βρίσκονται τρία διακριτά τμήματα του έργου του μετρό. Δυτικά βρίσκεται ο επίσταθμος, στο κέντρο ο σταθμός και ανατολικά το φρεάτιο μέσα στο οποίο θα εγκατασταθούν οι μετροπόντικες και θα ξεκινήσει η διάνοιξη των σηράγγων. Οι εργασίες για την κατασκευή των περιμετρικών στοιχείων του φρεατίου έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα ολοκληρωθούν σε περίπου δέκα ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι τότε θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εκσκαφή του φρεατίου. Παράλληλα, στο χώρο του επιστάθμου έχουν αρχίσει εργασίες για την κατασκευή των οδηγών και, στη συνέχεια, των διαφραγματικών τοίχων. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες υπολογίζουμε ότι η κατασκευή τους θα έχει αρχίσει".
Οι εργασίες στο κέντρο πόλης
Εκτός από το Ν.Σ. Σταθμό, οι εργασίες συνεχίζονται και στους άλλους σταθμούς. Στο σταθμό της πλατείας Δημοκρατίας θα κατασκευαστεί και η διακλάδωση για τη μελλοντική επέκταση του μετρό προς τη Σταυρούπολη, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καρακίτσο, είναι μέρος της συνολικής εργολαβίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αρχίσει ήδη οι παρακάμψεις δικτύων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Στο βόρειο τμήμα σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες καταλήψεις λωρίδων στη νότια πλευρά. Στο συγκεκριμένο σταθμό οι παρακάμψεις θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων του σταθμού και της διασταύρωσης.
Επόμενος σταθμός στη Βενιζέλου, όπου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε μια κυκλοφοριακή παράκαμψη, για να διευκολυνθεί η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας οδού. Στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων.
Στο σταθμό Αγίας Σοφίας έχουν ξεκινήσει οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων ακριβώς πίσω από τα εργοταξιακά γραφεία, στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας. Τις επόμενες ημέρες οι εργασίες θα επεκταθούν στις οδούς Πλάτωνος και Αγίας Σοφίας. Εδώ και λίγες ημέρες έχει καταληφθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η παράκαμψη των δικτύων στη βόρεια πλευρά. Έπεται η νότια πλευρά και παράλληλα, ενδεχομένως, και η κατασκευή διαφραγματικών τοίχων στην ίδια πλευρά του σταθμού.
"Οι διαφραγματικοί τοίχοι κάθε σταθμού κατασκευάζονται σε δύο φάσεις. Όταν κατασκευάζεται η βόρεια πλευρά, παραχωρείται για την κυκλοφορία των οχημάτων η νότια και το αντίστροφο. Αυτό ακριβώς θα γίνει σε όλους τους σταθμούς του κέντρου. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου στο Σιντριβάνι θα εφαρμοστεί μια μακράς διάρκειας κυκλοφοριακή παράκαμψη, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού.
Καινοτόμες εφαρμογές
Στην οδό Εγνατία οι τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση θα δοθούν στην κυκλοφορία μετά από περίπου έναν χρόνο. "Αυτό θα γίνει με γεφυρώσεις", εξηγεί ο κ. Καρακίτσος. "Θα τοποθετηθούν μεταλλικά τμήματα γεφυρών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των οχημάτων για όσο χρόνο θα διαρκέσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις χρησιμοποιώντας μεθόδους πρωτόγνωρες για την Ελλάδα. Η μέθοδος γεφύρωσης για την αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας, για παράδειγμα, είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα. Στην Αθήνα υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την οδική κυκλοφορία, οπότε δεν εφαρμόστηκε, πράγμα που δεν ισχύει στη Θεσσαλονίκη. Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι σαφώς πιο σύγχρονο από της Αθήνας. Πρώτα απ' όλα γιατί κατασκευάζεται 20 χρόνια αργότερα και η τεχνολογία έχει σαφώς προχωρήσει, αλλά και γιατί έχουμε μεριμνήσει για πολύ περισσότερα ζητήματα".
Υπερσύγχρονοι συρμοί
Οι συρμοί του μετρό θα λειτουργούν χωρίς οδηγό. Η διαχείριση της κυκλοφορίας θα γίνεται από ένα κέντρο, απ' όπου θα ρυθμίζεται και θα ελέγχεται κάθε λεπτομέρεια. Στους συρμούς θα υπάρχει συνοδός αλλά όχι οδηγός.
Όλοι οι χώροι θα κλιματίζονται. Στις αποβάθρες προβλέπονται αυτόματες πόρτες, οι οποίες θα ανοίγουν ταυτόχρονα με τις πόρτες του συρμού. Συνεπώς, οι χώροι των αποβάθρων θα είναι κλειστοί από τις γραμμές και δεν θα κινδυνεύει κανείς να πέσει κατά λάθος στις γραμμές. Έτσι εξυπηρετείται και η ασφάλεια των επιβατών στις αποβάθρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συνωστισμού, αλλά και η δυνατότητα κλιματισμού του χώρου (το μετρό της Αθήνας δεν έχει κλιματισμό. Θα μπορούσε να έχει μόνο στους συρμούς υπό προϋποθέσεις).
Το μεγαλύτερο βάθος όπου θα τοποθετηθούν ράγες είναι τα 31 μέτρα, στην περιοχή των πανεπιστημίων, και το μικρότερο περίπου 17 μέτρα, στην περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού.
Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά. Η χρηματοδότηση για την επέκταση αυτή είναι ήδη εξασφαλισμένη. Έχει ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ, οι διαδικασίες προχωρούν και το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει ακόμη και για την ονομασία των σταθμών. Το ίδιο ισχύει και για στην επέκταση προς Σταυρούπολη. Για τις δύο αυτές επεκτάσεις έχουν ήδη αρχίσει τοπογραφικές εργασίες και γεωτρήσεις.
Σήμερα υπολογίζεται ότι στα έργα του μετρό εργάζονται περίπου 500 εργάτες και μηχανικοί. Όσο προχωρούν οι εργασίες και μέχρι να φτάσουν σε πλήρη ανάπτυξη σε όλους τους σταθμούς, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 3.000 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, το μετρό της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί το 2012.
ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΟΥΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.