Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Εδώ τα αρχαία, εκεί τα αρχαία

Αγγελιοφόρος, 06/03/2009


Ξεχειμώνιασαν στοιβαγμένα μέχρι ασφυξίας σε αποθήκες και κοντέινερ, περιμένοντας μάταια μια μόνιμη αξιοπρεπή στέγη. Και απ' ό,τι φαίνεται, η... άνοιξη θ' αργήσει αρκετά για τα αρχαία κατάλοιπα της Θεσσαλονίκης που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα στα εργοτάξια του μετρό, αφού η κατασκευάστρια εταιρία και η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΙΣΤ' ΕΠΚΑ) βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για το χώρο αποθήκευσης και συντήρησής τους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, μόλις πριν από λίγες μέρες -κι ενώ το όλο ζήτημα εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο- η κατασκευάστρια με επιστολή της στο υπουργείο υπέδειξε ως οριστική λύση την κατασκευή μεταλλικού κτιρίου σε οικόπεδό της στην περιοχή του Καλοχωρίου. Δεν πρόκειται για καινούργια πρόταση, καθώς αυτήν υποστήριζε σθεναρά εξαρχής η «Αττικό Μετρό ΑΕ». Δεν τη δεχόταν όμως η ΙΣΤ' ΕΠΚΑ, εκφράζοντας σοβαρές αντιρρήσεις για το κατάλληλο της τοποθεσίας (δίπλα στο οικόπεδο στο Καλοχώρι βρίσκονται μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών).

Πρόταση

Στο πολύμηνο αυτό σίριαλ διαπραγματεύσεων και διαφωνιών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε αντιπροτείνει την επισκευή παλιών κτιρίων στο στρατόπεδο Κόδρα για να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες. Την ιδέα αυτή όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού, απέρριψε η κοινοπραξία του μετρό ως δαπανηρή και χρονοβόρα. Να σημειωθεί εδώ ότι η ευθύνη εύρεσης χώρου για τη φύλαξη των ευρημάτων βαρύνει την κατασκευάστρια βάσει σύμβασης.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Για να δοθεί ένα τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΙΣΤ' ΕΠΚΑ θα δεχτεί τελικά (... αναγκαστικά) τη λύση του Καλοχωρίου, στην οποία επιμένει η ανάδοχος του μετρό, θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί ούτε καν να... μαντέψει πότε θ' αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων αποθηκών, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα της φύλαξης και της αποθήκευσης θα οξύνεται όσο προχωρούν οι ανασκαφές και αυξάνονται και πληθύνονται τα ευρήματα.

Απάντηση του ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει, πάντως, ότι προς το παρόν τα αρχαία είναι ασφαλή. «Τα μέχρι τώρα κινητά αρχαία ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται από την ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στο πλαίσιο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης αποθηκεύονται με ασφάλεια και φύλαξη επί 24ώρου βάσης στους χώρους εγκαταστάσεων της Εφορείας, χωρίς να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και χωρίς να κινδυνεύουν να καταστραφούν», απαντά σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Δαμανάκη.

Αν υπάρξει και νέα χρονοτριβή στο ζήτημα της αποθήκευσης, κανένα ενδεχόμενο -και αυτά που φαντάζουν ακραία- δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και αυτό της διακοπής των ανασκαφών, με ό,τι συνέπαγεται για την πορεία ολόκληρου του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.