Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

4.000 αρχαία ευρήματα στο μετρό Θεσσαλονίκης

"Η", 06/04/2009

Συνολικά, κατά το 2008, ερευνήθηκαν από τη ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων 738 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης

Σε οκτώ και όχι σε πέντε, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέρχονται τα χρυσά στεφάνια, τα οποία εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό επισήμανε η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), Λίλιαν Αχειλαρά, στην 22η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Η κα. Αχειλαρά εξήγησε πως, αρχικά, θεωρήθηκε ότι το ένα από τα χρυσά στεφάνια αποτελείτο από τέσσερα στελέχη. Ωστόσο, τελικά, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για διαφορετικά στεφάνια.

Όλα τα στεφάνια είναι των ελληνιστικών χρόνων και εντοπίστηκαν στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα τέσσερα από αυτά, με φύλλα ελιάς, εντοπίστηκαν σε λακκοειδή τάφο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα, από φύλλα βελανιδιάς, σε λίθινη ταφική θήκη.

4.000 ευρήματα
Η συγκομιδή της αρχαιολογικής έρευνας σε δύο σταθμούς («Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Σιντριβάνι») προσεγγίζει μέχρι στιγμής τα 4.000 ευρήματα. Παράλληλα φαίνεται ότι θα προκύψουν και άλλα ευρήματα, καθώς οι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχουν ερευνήσει μόνο τμήματα των δύο νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης, του ανατολικού και του δυτικού και δεν έχουν φτάσει ακόμη στους σταθμούς «υψηλού ενδιαφέροντος» του οικιστικού πυρήνα της πόλης («Πλατεία Δημοκρατίας», «Βενιζέλου» και «Αγ. Σοφίας»).

Συνολικά, κατά το 2008, ερευνήθηκαν από τη ΙΣΤ Εφορεία 738 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότεροι από αυτούς (623 τάφοι) εντοπίστηκαν στο χώρο μπροστά από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, όπου ερευνήθηκε τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου, έκτασης 2.300 τ.μ..

Ειδικότερα πρόκειται για τάφους ποικίλης τυπολογίας (λακκοειδείς, απλοί κεραμοσκεπείς και καλυβίτες, καμαροσκεπείς, κιβωτιόσχημοι, εγχυτρισμοί βρεφών και καύσεις), που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς ώς τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μάλιστα μόνο το 11% από αυτούς ήταν κτερισμένο με πήλινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, πήλινα ειδώλια, χάντρες, οστέινα, σιδερένια και χάλκινα αντικείμενα.

Εκθεση
Η προϊσταμένη της ΙΣΤ' ΕΠΚΑ επισήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποιο χώρο θα εκτεθούν τα ευρήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό.

Η εκδοχή για στέγασή τους στο Αλκαζάρ (στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου) φαντάζει ανεπαρκής, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου του μνημείου.

Από την πλευρά της, η Εφορεία έχει αντιπροτείνει την περίπτωση του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.