Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Οχτώ χρυσά στεφάνια «σπρώχνουν» για δεύτερο μουσείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 06/04/2009

Οχτώ χρυσά στεφάνια και ακόμη 4.000 χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές, που ολοκληρώθηκαν σε δύο μόνο από τους 13 σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης (Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σιντριβάνι).

Ευρήματα από τις ανασκαφές στο σταθμό «Σιντριβάνι», στη διασταύρωση των τροχιογραμμών

Ευρήματα από τις ανασκαφές στο σταθμό «Σιντριβάνι», στη διασταύρωση των τροχιογραμμών

Ο μεγάλος αριθμός των ευρημάτων δύσκολα θα μπορέσει να εκτεθεί στο Αλκαζάρ, το οθωμανικό λουτρό τής οδού Εγνατίας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αυτό εκτιμά η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λίλιαν Αχειλαρά.

Για το λόγο αυτό προτείνει -και είναι κάτι που εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού- να δημιουργηθεί ακόμη ένα μουσείο του Μετρό, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Γενί Τζαμί). Την πρόοδο των ανασκαφών στο Μετρό Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Λ. Αχειλαρά στο 22ο Συμπόσιο για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που έγινε στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τον περασμένο Ιούνιο, στις ανασκαφές μπροστά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, εντοπίστηκαν μέσα σε τάφο νεαρής κοπέλας τέσσερα χρυσά στεφάνια. Επειτα από μερικές μέρες εντοπίστηκε και ένα πέμπτο. Οι αρχαιολόγοι έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι αυτό που θεωρούσαν αρχικά ως το πέμπτο χρυσό στεφάνι, ήταν στη πραγματικότητα τέσσερα που βρέθηκαν ενωμένα μέσα στον τάφο με τέτοιον τρόπο που να μοιάζουν αρχικά με ένα.

Τα πρώτα τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς βρέθηκαν σε ξύλινο φέρετρο με γυναικεία ταφή των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν ζεύγος από χρυσά ενώτια με διακόσμηση κεφαλής ζώου, επιχρυσωμένες χάντρες, χρυσή δανάκη, χρυσοκλωστές, χάλκινο νόμισμα, χάλκινο κάτοπτρο, χάλκινοι κρίκοι και μεγάλος αριθμός αγγείων. Το δεύτερο χρυσό στεφάνι, που ήταν τελικά τέσσερα, βρέθηκε σε άλλη ταφή. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν το φύλο του νεαρού -όπως φαίνεται- νεκρού, τον οποίο «συνόδευσε» στο ταξίδι του το αγαπημένο του μικρό θηλαστικό, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στον ίδιο τάφο.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.