Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ Σπουδάζουν τέσσερα χρόνια, για να εργαστούν… δύο!

Μακεδονία, 19/06/2009

Μπορεί αύριο όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα περίλαμπρα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το υπουργείο Πολιτισμού όμως πρέπει να στρέψει άμεσα το βλέμμα του σε πολλά θέματα που ζητούν εδώ και χρόνια λύση. Ένα από αυτά είναι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Τα αυριανά εγκαίνια λίγο έλειψε να συνοδευτούν από διαμαρτυρίες των εκτάκτων. Η κατάστασή τους είναι “απελπιστική”, όπως δηλώνουν, αλλά θεώρησαν σωστό να μην ενεργήσουν… εν θερμώ. Προειδοποιούν ωστόσο ότι εάν δεν δοθεί σύντομα λύση θα προχωρήσουν δυναμικά σε κινητοποιήσεις.
“Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε πολύ δυσχερή θέση”, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Δημήτρης Παππάς. “Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να είναι ο μόνος υπουργός που έδειξε να ασχολείται με το θέμα των αρχαιολόγων, ωστόσο λύση δεν έχει δοθεί”, τονίζει. Οι υποσχέσεις που έδωσε πριν μήνες ο υπουργός, για ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, μέχρι σήμερα παραμένουν… υποσχέσεις, ενώ ορισμένα σημεία της τροπολογίας χρήζουν επανεξέτασης, όπως υποστηρίζουν οι έκτακτοι.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο περιορισμός των 24μηνου των συμβάσεων “μας καταδικάζει σε μόνιμη και οριστική ανεργία. Δεν μας επιτρέπει να δουλέψουμε ποτέ ξανά, μιας και ο μόνος αποδέκτης της εργασίας μας είναι το ΥΠΠΟ. Επιστήμονες πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια για να ανακυκλωθούν με νέους συναδέλφους, ανεκπαίδευτους και με ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες. Άρα, σπουδάζουμε τέσσερα χρόνια, για να δουλέψουμε δύο!”, τονίζει. Επιπλέον όσοι έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα καλούνται από το ΥΠΠΟ να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να έχουν 24μηνη σύμβαση.
Ο κλάδος, λοιπόν, ζητά απόσυρση αυτών των περιορισμών, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους εργάζονται.

ΜΟΛΙΣ 28 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Είναι αντιφατικό βέβαια το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν ανάγκες, δεν προσλαμβάνονται άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 400 άνεργοι αρχαιολόγοι και ενώ στις εργασίες του μετρό οι ανάγκες είναι μεγάλες, απασχολούνται μόλις 28 άτομα. Το γεγονός αυτό “δεν έχει επιπτώσεις στο χρόνο των εργασιών”, διαβεβαιώνει ο κ. Παππάς, “αλλά σίγουρα δυσχεραίνει την ποιότητα των ανασκαφών”.
Επιπλέον, πολλά μουσεία μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα κ.α. Και όσοι θελήσουν να χτίσουν ένα σπίτι και “πέσουν” πάνω σε αρχαία; “Περιμένουν χρόνια μέχρι να βρεθεί το προσωπικό να το ανασκάψει”, τόνισε η έκτακτη αρχαιολόγος Τάνια Πρωτοψάλτη. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, λόγω έλλειψης προσωπικού, υπάρχει λίστα οικοπέδων που πρέπει να ανασκαφούν. Στη Σπάρτη για παράδειγμα παραμένουν σε εκκρεμότητα εργασίες σε 37 οικόπεδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.