Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Στο... φως οι μετροπόντικες

Αγγελιοφόρος, 03/11/2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Μόνο λίγα μέτρα χωρίζουν τον «Κωστίκα», τον πρώτο από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης, από την πρώτη -και μοναδική- εμφάνισή του στο... φως, κατά τη διάρκεια του υπόγειου ταξιδιού του.

Το τεράστιο μηχάνημα υπολογίζεται ότι θα... δει το φως της ημέρας περί τα τέλη της εβδομάδας, καθώς τότε θα τον δούμε να γκρεμίζει τοίχο και να εισέρχεται σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο, έξω από τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκεί, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα τεράστιο όρυγμα, απ' όπου θα βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής του «Κωστίκα», αλλά και του «Γιωρίκα», που κατασκευάζουν τις δύο σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα, τα υλικά εκσκαφής -περίπου 1.500 τόνοι χώματος ημερησίως- απομακρύνονται από το όρυγμα που έχει κατασκευαστεί έξω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, για το υπόλοιπο της υπόγειας διαδρομής των δύο μηχανημάτων ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων με ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης εδάφους, όπως είναι η επίσημη ονομασία των μετροπόντικων, δηλαδή από το Πανεπιστήμιο μέχρι τη Νέα Ελβετία, τα υλικά θα απομακρύνονται από το όρυγμα της Βιβλιοθήκης. Ο «Κωστίκας», λοιπόν, φτάνει σε αυτό το κομβικό σημείο, ενώ τον ακολουθεί ο «Γιωρίκας», ο οποίος υπολογίζεται ότι θα... δει φως περί το τέλος της άνοιξης.

Οι τόνοι χώματος που «παράγονται» καθημερινά απομακρύνονται από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια ειδικού γερανού και τελικά μεταφέρονται σε εταιρία ανακύκλωσης εδαφικών υλικών στην Ιωνία.

400 τόνοι

Ο κάθε μετροπόντικας ζυγίζει 400 τόνους, έχει μήκος 90 μέτρα, διάμετρο 6,2 μέτρα και, βάσει των προδιαγραφών του, μπορεί να κατασκευάσει καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα μέτρα σήραγγας. Το κάθε τούνελ έχει διάμετρο 6 μέτρα και 19 εκατοστά. Στην τελική μορφή του, μετά το γέμισμά του με τσιμέντο, φτάνει να έχει διάμετρο 5 μέτρα και 30 εκατοστά.

Οι εργασίες κατασκευής των σηράγγων γίνονται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, καθώς εκτελούνται υπογείως, σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

Εμπόδια στην Καλαμαριά

Στο μεταξύ, μετ' εμποδίων προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για την ακύρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, ενώ η επέκταση προς το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης δημοπρατήθηκε (πρόβλεψη για 4,8 χλμ. με πέντε σταθμούς, αλλά και κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης στη Μίκρα, με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση 1.000 Ι.Χ.), ενέσκηψε πρόβλημα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμες τις διαδικασίες σχετικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

«Δουλεύουμε ήδη με το δήμο Καλαμαριάς και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε και μια σειρά από μελέτες, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη δεύτερη και ουσιαστική φάση της δημοπράτησης του έργου», δηλώνει ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Οπως εξηγεί ο κ. Μαγκριώτης, δεν είναι μόνον το πρόβλημα με το ΣτΕ που υπάρχει. «Το έργο δεν έχει μελετητική ωριμότητα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να προχωρήσει γρήγορα η επέκταση προς την Καλαμαριά», υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.