Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Τρέχουν» για τα αρχαία στο μετρό

Έθνος, 11/02/2010

Όταν λέμε «τρέχουμε», εννοούμε τρέχουμε. Δυο-δυο εξετάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τις υποθέσεις για ανασκαφικά ευρήματα του μετρό Θεσσαλονίκης. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεσμεύθηκε πρόσφατα σε επίσκεψη που έκανε στα εργοτάξια, ότι δεν θα ισχύσουν «οι αρχαιολογικοί χρόνοι για σύγχρονες ανασκαφές»...
Στον σταθμό «Βενιζέλος» τα επάνω στρώματα φέρουν έντονα ίχνη καύσης από την πυρκαγιά του 1917 και ακολουθεί κτίριο που ήταν σε χρήση από τα βυζαντινά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν τεκμηριώνεται η χρήση του. Θα συνεχιστεί κάτω από το άλλο μισό της Εγνατίας Οδού, όπου το ανασκαφικό «στρατόπεδο» μεταφέρεται. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ τού να διαλυθούν τα λείψανα κτιρίου. Δεν δέχθηκε την πρόταση που έκανε η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, να αποσπασθεί μια κόγχη, αφού δεν επρόκειτο για κάτι αυτοτελές.
Δεύτερο θέμα του μετρό ήταν η μελέτη μετακίνησης αρχαίας ορθογώνιας κατασκευής στον σταθμό «Πανεπιστήμιο». Η μεταφορά είχε αποφασιστεί πριν από δύο εβδομάδες. Ο Δημήτρης Κορρές, που θα την πραγματοποιήσει, σημείωσε πως θα μεταφερθεί σε δύο τμήματα, ώστε να μην κινδυνεύσει το αρχαίο, το οποίο χρονολογείται στην ύστερη αρχαιότητα. Προσωρινά θα εναποτεθεί στις αποθήκες του μετρό στο Καλοχώρι ή σε φυλασσόμενο χώρο στο Επταπύργιο.
Ο αρχιτέκτονας πρότεινε την εξωτερική στήριξη της κατασκευής, ώστε να συνεχιστεί η ανασκαφή, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω επικινδυνότητας.
Το ΚΑΣ εξέτασε και τη μελέτη ωρίμανσης για το Βυζαντινό Λουτρό της Ανω Πόλης. Το μνημείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω και του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης. Είναι προσωρινά προστατευμένο με στέγαστρο, όμως αυτό δεν φρενάρει την εξέλιξη της κακής αυτής κατάστασης. Στο Λουτρό παρουσιάζονται αποκολλήσεις λίθων, ρηγματώσεις, αποσάθρωση κονιαμάτων και επιχρισμάτων, διαταραγμένες τοιχοποιίες κ.ά. Η μελέτη έγινε δεκτή με παρατηρήσεις.
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.