Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Έτος ορόσημο το 2014 - Κοντά σε συμβιβασμό για το Μετρό

Μακεδονία, 12/07/2010

Το 2014, δύο χρόνια μετά τη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετίας από την απελευθέρωσή της, θα είναι το έτος ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εφόσον υλοποιηθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα όλα τα σχέδια που ξεδίπλωσαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας για την πόλη...



Του Τάκη Κανελλόπουλου
Εάν θα συμβεί αυτό, τότε το 2014 στη Θεσσαλονίκη θα τρέχει το μετρό, θα έχει ολοκληρωθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο, θα έχει αποδοθεί στους πολίτες ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ και το πρώτο καράβι θα πιάσει στη νέα έκτη προβλήτα του λιμανιού.
Ενδείξεις συνεννόησης για το μετρό 
 
Το 2014 σχεδιάζεται να τρέξει στις ράγες και το μετρό. Αυτό προϋποθέτει ότι ανάδοχος και «Αττικό Μετρό» θα καταλήξουν σε συμφωνία για τα επιπλέον 100 με 130 εκατ. ευρώ που ζητά η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Διαφορετικά, εάν η κυβέρνηση επιλέξει την ακραία λύση αναζήτησης νέου αναδόχου, θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Αυτές θα είναι έως τρεις μήνες, εφόσον προκριθεί η λύση της διάλυσης της εργολαβίας, αφού στην περίπτωση αυτή καλείται να συνεχίσει το έργο ο δεύτερος του διαγωνισμού, ή έως και έξι μήνες, σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της έκπτωσης του αναδόχου. Σε αυτό το ενδεχόμενο απαιτείται νέος διαγωνισμός, ο οποίος εμπεριέχει πολλά ρίσκα.
Πάντως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σε νέα διαβούλευση μεταξύ αναδόχου και «Αττικό Μετρό» διαφάνηκαν κάποια σημάδια συνεννόησης και ενδεχόμενης αποτροπής της ολικής ρήξης. Η πλευρά της «Αττικό Μετρό» σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως κάποιες (περίπου το 1/5) από τις επιπλέον εξωσυμβατικές απαιτήσεις του αναδόχου τις θεωρεί δικαιολογημένες και είναι πρόθυμη να τις αναγνωρίσει. Συμπλήρωσε επίσης ότι, αν προκύψουν πρόσθετες δαπάνες από δω και πέρα, οι οποίες θα είναι πλήρως αιτιολογημένες, και αυτές θα καλυφθούν. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως το επιπλέον φυσικό αντικείμενο που προβάλλεται από τον ανάδοχο δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τα ποσά που ζητούνται. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ενταθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.