Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ηρθε η κρίση, αργούσαν και τα έργα...

Αγγελιοφόρος, 10/07/2010

Περισσότερα από 25 μαγαζιά έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες στον άξονα Μοναστηρίου-Εγνατία, όπου εκτελούνται έργα του μετρό, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τα γραφεία στις γύρω πολυκατοικίες, που μένουν ξενοίκιαστα...

Στην οδό Μοναστηρίου, γύρω από τα εργοτάξια του μετρό, η εικόνα είναι απογοητευτική. Οπου κι αν στρέψει κανείς τα μάτια του, βλέπει κλειστά μαγαζιά και ενοικιαστήρια. Και το χειρότερο είναι ότι το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι σύντομα θα βάλουν λουκέτο.
Τα αίτια, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, δε βρίσκονται μόνο στην οικονομική κρίση που πλήττει όλους τους Ελληνες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν τα έργα του μετρό, που τους έχουν απομονώσει από τους περαστικούς. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δε θα έκαναν παράπονα αν οι εργασίες εξελίσσονταν με γρήγορους ρυθμούς. Γι' αυτό και ανήρτησαν πανό στο οποίο αναγράφεται «Οχι άλλη κοροϊδία. Να προχωρήσουν τα έργα του μετρό».
«Μήνες τώρα, βλέπουμε τα συνεργεία να εργάζονται με ρυθμούς... χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί τρεις μήνες δεν εργαζόταν κανείς στο ένα από τα δύο σκάμματα της περιοχής και μόλις πριν από λίγες μέρες ήρθαν λίγα άτομα και έπιασαν δουλειά. Οπως μάθαμε, οι εργασίες είχαν παγώσει λόγω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο έπρεπε να αποφανθεί για την τύχη των ευρημάτων. Και δυστυχώς, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, χάθηκαν τρεις μήνες. Αν ήταν κάποιο σημαντικό εύρημα, ενδεχομένως να υπήρχε λόγος για όλη αυτή την καθυστέρηση. Ομως τα ευρήματα αυτά θα αποσπαστούν», σημειώνει ο Γιάννης Διαβάτης, καταστηματάρχης στην περιοχή της Μοναστηρίου.
Αρχαιολογία
Σήμερα, στα περισσότερα εργοτάξια του μετρό εκτελούνται μόνον αρχαιολογικές ανασκαφές. Το εργοτάξιο του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα δύο που υπάρχουν στη Μοναστηρίου, της Βενιζέλου, της Αγίας Σοφίας και του Σιντριβανίου είναι παραδομένα εδώ και μήνες στους αρχαιολόγους, χωρίς να εκτελείται οποιαδήποτε άλλη εργασία πέρα από την ανασκαφή.
Στο πανεπιστήμιο εκτελούνται κάποιες τεχνικές εργασίες, αν και εκεί υπάρχουν ευρήματα, στο Παπάφειο το εργοτάξιο υπολειτουργεί, ενώ με καλούς ρυθμούς εργάζονται στα εργοτάξια «Ευκλείδης», «Φλέμινγκ» και Αναλήψεως.
Στο μεταξύ, η δεύτερη βάρδια που μπήκε πρόσφατα στο σταθμό Αγίας Σοφίας αποδυναμώθηκε, καθώς προσωπικό που εργαζόταν εκεί μεταφέρθηκε στο εργοτάξιο της Μοναστηρίου. «Δε γίνονται προσλήψεις νέου προσωπικού, αλλά συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μεταφέρονται από εργοτάξιο σε εργοτάξιο, οπότε δεν υπάρχει κέρδος χρόνου», λένε κύκλοι που ξέρουν το έργο εκ των έσω.
Καταστηματάρχες
Από όλη αυτήν την κατάσταση, οι έμποροι που δραστηριοποιούνται γύρω από τα εργοτάξια νιώθουν απογοήτευση αλλά και οργή, καθώς θεωρούν ότι τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους. «Συνέχεια κλείνουν καταστήματα στην περιοχή. Ποτέ δεν υπήρχε ανοίκιαστο μαγαζί εδώ», σημειώνει ο Αλκης Σαλίκας, ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή Βενιζέλου και συμπληρώνει ότι «η κίνηση έχει πέσει σχεδόν στο μισό την τελευταία τετραετία, από τη στιγμή, δηλαδή, που ξεκίνησαν τα έργα του μετρό».
«Οι εργασίες εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και με σημαντικότατες καθυστερήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο», αναφέρει αγανακτισμένος ο Σεμπούχ Κασπαριάν, ιδιοκτήτης καταστήματος στη Βενιζέλου.
Ανάλογη είναι η εικόνα και γύρω από το εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας. «Κάποτε ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις μαγαζί για να νοικιάσεις στην περιοχή, καθώς έπρεπε να περιμένεις τη συνταξιοδότηση του ιδιοκτήτη του. Τώρα δεν υπάρχουν ενοικιαστές», σημειώνει ο Στέργιος Πούλιος, ενώ ο Γιώργος Μπατσακίδης συμπληρώνει ότι «κάθε φορά που μας κλείνουν με τις λαμαρίνες, η κίνηση μειώνεται τους πρώτους μήνες κατά 15% - 20% και στη συνέχεια φτάνει μέχρι και 40%. Μπορεί από τις 24 εργάσιμες, τις 14 να έχουμε μηδενικό τζίρο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
ΕΥΑ ΜΑΛΙΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.