ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και το καθεστώς του μνημονίου της τρόικας των δανειστών, υπό το οποίο λειτουργεί η χώρα τους τελευταίους μήνες, επηρεάζουν και τα αιτήματα των φορέων της Θεσσαλονίκης, που θα εκφραστούν στην κυβέρνηση εν όψει του προσεχούς Σεπτεμβρίου και της 75ης Διεθνούς Εκθέσεως...
Σε κάθε περίπτωση το τελετουργικό θα στηθεί κανονικά: οι μεν εκπρόσωποι των φορέων θα συναντήσουν τους αρμόδιους υπουργούς και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι δε εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΚΘ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) θα διαδηλώσουν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», την ώρα ακριβώς των εγκαινίων.
Το ΕΒΕΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει σε όλες τις επαφές που θα οργανωθούν, αλλά ούτε φέτος θα ετοιμάσει υπόμνημα με αιτήματα, διότι –όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δ. Μπακατσέλος- «έχουμε καταθέσει δεκάδες υπομνήματα χωρίς αποτέλεσμα». Ο ίδιος επισημαίνει ότι τόσο η κατάσταση που υπάρχει όσο και τα επείγοντα προβλήματα είναι γνωστά. Θέλοντας, μάλιστα, να κωδικοποιήσει τα πιο σημαντικά από αυτά, επισημαίνει τα ακόλουθα:
• Εξακολουθούν τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους αναγκάζονται ελλείψει κεφαλαίων να απέχουν από διάφορες δραστηριότητες.
• Η κοινωνική αναταραχή που δημιουργείται με αφορμή τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο δημιουργεί τεράστια πρόσθετα προβλήματα στην αγορά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
• Τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη καθυστερούν, με κορυφαίο παράδειγμα το μετρό, τα εργοτάξια του οποίου δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε εμπορικές περιοχές του κέντρου της πόλης.
• Ο αναπτυξιακός νόμος έχει καθυστερήσει πολύ, ενώ είναι απολύτως αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε εγχώριοι και ξένοι επενδυτές να ξεκινήσουν να σκέφτονται την πιθανότητα να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα κάποια παραγωγική επένδυση.Χαμηλώστε
τη φορολογία !
Αντιθέτως με το ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος προετοιμάζει αυτήν την περίοδο ένα υπόμνημα με θέσεις και προτάσεις προς την κυβέρνηση. Η αισιοδοξία ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν δεν εγκαταλείπει το νέο πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά, ο οποίος έχει στην κορυφή της πυραμίδας των αιτημάτων τα ακόλουθα:- Πρώτον, επιτάχυνση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, με επίκεντρο την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας γενικότερα. «Να υλοποιηθούν οι δράσεις του προγράμματος «ΕΞΑΓΩ» που έχουμε προτείνει», λέει ο Δ. Λακασάς.
- Δεύτερον, να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε ο νέος αναπτυξιακός νόμος να αρχίσει να εφαρμόζεται επί της ουσίας από την 1η Ιανουαρίου 2011.
- Τρίτον, βελτίωση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι στις γειτονικές βαλκανικές χώρες τα ποσοστά φορολόγησης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά στην Ελλάδα (Ρουμανία 16%, Βουλγαρία 10%, Μαυροβούνιο 9%).
Σε θέση μάχης τα εργατικά συνδικάτα
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων βρίσκονται σε θέση μάχης, καθώς γνωρίζουν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Ηδη στον προγραμματισμό των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ υπάρχει η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη της ετήσιας εκθέσεως του Ινστιτούτου Εργασίας δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.
Ειδικώς για τη Θεσσαλονίκη τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι δραματικά, αφού η ανεργία υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 25%. Τα στοιχεία του ΕΚΘ δείχνουν ότι άνεργος παραμένει στην πόλη ένας στους τρεις πτυχιούχους, ενώ τρία στα δέκα καταστήματα παραμένουν άδεια. «Ζητάμε μέτρα για τον έλεγχο της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και της τόνωσης της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς, επίσης, και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», είπε στον «Α» υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος, το οποίο παράλληλα εκτιμά ότι η κρισιμότητα των προβλημάτων θα κατεβάσει στο δρόμο τους εργαζομένους, οι οποίοι συνειδητοποιούν, πλέον, ότι πρέπει να αντιδράσουν.
«Ασθμαίνει»
η 75η ΔΕΘ
Μεγάλη αποδεικνύεται η πρόκληση για τη νέα διοίκηση της Helexpo να παρουσιάσει στην καρδιά της κρίσης μια όσο το δυνατόν πληρέστερη Διεθνή Εκθεση. Με βάση τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία οι συμμετοχές είναι φέτος μειωμένες κατά περίπου 20%. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό αυτό είναι μάλλον μεγαλύτερο, καθώς ιδιαίτερα οι φορείς του δημόσιου τομέα –που καλύπτουν το 20% με 25% της εκάστοτε ΔΕΘ- εμφανίζονται εντελώς απρόθυμοι να «ανηφορίσουν» στη Θεσσαλονίκη οργανωμένοι. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, που επί χρόνια είχαν αυτόνομη και διακριτή παρουσία στη ΔΕΘ, επιχειρούν τώρα να στεγαστούν στα περίπτερα υπουργείων. Αλλά και οι ιδιώτες εκθέτες δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην 75η ΔΕΘ, παρότι η διοίκηση της Helexpo προσφέρει γενναίες εκπτώσεις στα τιμολόγιά της.
Με αυτά τα δεδομένα ο πήχης των προσδοκιών της διοίκησης της Helexpo για την 75η ΔΕΘ τοποθετείται σε χαμηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στην κάλυψη των 35.000 από τα συνολικά 42.000 τετρ. μέτρα του στεγασμένου χώρου που έχουν τα 17 περίπτερα του εκθεσιακού κέντρου. Επίσης, ο πήχης της επισκεψιμότητας διαμορφώνεται στις 250.000 των τελευταίων χρόνων, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσουν οι βραδινές «ελευθέρας εισόδου» συναυλίες που οργανώνει. Συγκεκριμένα μέσα στο εκθεσιακό κέντρο τα βράδια της ΔΕΘ θα τραγουδήσουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Γλυκερία, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Χάρις Αλεξίου, η συναυλία της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Παλέ ντε Σπορ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.