Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Το μετρό μετρά ...την πόλη

Αγγελιοφόρος, 24/09/2010

Ο εκδοτικός οίκος «University Studio Press» και η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» διοργανώνουν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη και το μετρό την 1η Οκτωβρίου, στις 19.00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Συντονίζει ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής του «Αγγελιοφόρου»...


Για το βιβλίο των Κώστα Θεολόγου και Μαρίας Κωνσταντινίδη «Το μετρό μετρά τη Θεσσαλονίκη» θα μιλήσουν οι Πολυξένη Αδάμ Βελένη, αρχαιολόγος και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Αθηνά Γιαννακού, πολεοδόμος και εκλεγμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Χωριοταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ο Τριντάφυλλος Μηταφίδης, φιλόλογος και δημοτικός σύμβουλός δήμου Θεσσαλοίκης, ενώ παρεμβαίνει ο Πάνος Κοσμόπουλος, καθηγητής του ΔΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΔΠΘ.

Το βιβλίο - Τι περιέχει
Οι εργασίες διάνοιξης του Μετρό Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε έξι σημεία της πόλης, κάτι αναμενόμενο σε μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία και τόσους πολιτισμούς που πέρασαν και εδραιώθηκαν σ’ αυτή. Η αρχαιολογική ανασκαφή καλύπτει συνολική έκταση 19.200 m2 και η Αττικό Μετρό Α.Ε., σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου. Την αξονική τομογραφία στο επιφανειακό σώμα και στα σπλάχνα της πόλης την αποτυπώνει ιστορικά ο Καιρός, αλλά την αναγκαστική υπενθύμιση αυτής της ιστορίας μάς την προκαλούν έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το μετρό της πόλης. Ενίοτε, τέτοιες κατασκευαστικές υποδομές μπορούν να αποκαταστήσουν κομμάτια της ιστορίας. Αυτά τα κομμάτια της ιστορίας ως μνημονικά ίχνη –όχι απλώς του αστικού χώρου, αλλά και των ιστορικών παραλείψεων και αποσιωπήσεων που θέσπισαν τρόπον τινά οι κυρίαρχες εξουσίες– οφείλουμε στη νεοτερική εποχή μας να τα αναστοχαστούμε και να τα εκθέσουμε σε κοινή θέα, δηλαδή σε δημόσια γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.