Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με οδικές, μεταφορικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις για τα επόμενα 15-20 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων...
Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση της προ δεκαετίας Γενικής Κυκλοφοριακής Μελέτης Θεσσαλονίκης, που όλο αυτό το διάστημα έμεινε στα χαρτιά, παρότι ήταν ό,τι πιο ολοκληρωμένο είχαν στα χέρια τους κυβερνήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση, για να μη φτάσει η πόλη στη σημερινή -για τους περισσότερους- ανυπόφορη καθημερινότητα.
Η Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη έμεινε απλώς στις εξαγγελίες, τις παρουσιάσεις και με λίγα λόγια... στα χαρτιά. Οι υποδομές προχώρησαν με ρυθμούς χελώνας, την ώρα που ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων πολλαπλασιαζόταν, ο πληθυσμός αυξανόταν, η οικιστική ανάπτυξη ήταν πρωτοφανής και το πολεοδομικό συγκρότημα βούλιαζει στα καθημερινά του προβλήματα.
Το «Προκαταρκτικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών 2010 - 2020 της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της», που θα παρουσίασε ο ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, έρχεται δέκα χρόνια μετά να δώσει ελπίδες ότι μπορούν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές να βελτιώσουν τις συνθήκες καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη, να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους και να συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας και την ανάδειξη της πόλης.
«Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθείε υπό την ευθύνη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, θα διαρκέσει ώς το τέλος του έτους και σε αυτή θα συμμετέχουν ακόμη και οι πολίτες διαδικτυακά. Ακολούθως θα γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις και το τελικό σχέδιο θα δοθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού, που με τη σειρά του στις αρχές του 2011 θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό. Η τελική μελέτη θα είναι έτοιμη σε ενάμιση χρόνο και τότε θα αρχίσουν τα νέα έργα. Παράλληλα, θα εξελίσσονται τα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή κατασκευάζονται (μετρό, περιφερειακή κ.λπ.)», είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.
Προϋπόθεση για τα έργα που περιλαμβάνονται στο master plan είναι να έχουν «ωριμότητα», ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια που είναι άμεσα διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ, για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Ο «Α» παρουσιάζει συνοπτικά όλες τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από το master plan.
Δημόσιες συγκοινωνίες
«Το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του όλου συστήματος υποδομών. Η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται η όλη διαμόρφωση του Σχεδίου είναι αυτή που προωθεί και η ΕΕ για την παροχή ''βιώσιμης κινητικότητας'', δηλαδή η παροχή πλήρους και περιβαλλοντικά συμβατής αυξημένης κινητικότητας στους μετακινουμένους με όλα τα μεταφορικά μέσα, και όχι στα οχήματα», αναφέρουν οι μελετητές.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ένα δίκτυο υποδομών που αποτελείται από μέσα σε σταθερή τροχιά (Μετρό, προαστιακός, τραμ, λεωφορειακές γραμμές κατάλληλα διαρθρωμένες γύρω από αυτά ή και αυτοδύναμες), άλλες γραμμές μαζικής μεταφοράς, εφόσον κριθούν αναγκαίες και βιώσιμες (π.χ. θαλάσσια συγκοινωνία).
Σε σχέση με αυτά τα μέσα προτείνονται:
- Επέκταση της υπό κατασκευή γραμμής μετρό στο ανατολικό άκρο της, προς Καλαμαριά, και κατασκευή του αμαξοστασίου στην περιοχή της Μίκρας.
- Μελέτη επεκτάσεων της κεντρικής γραμμής του μετρό, ώστε να είναι ώριμες «σχεδιαστικά» και «μελετητικά»:
1. Επέκταση ανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο (σε «παραλιακή» χάραξη με πιο «ελαφρύ» μέσο, που θα εντάσσεται καλύτερα στον αστικό ιστό και δε θα δημιουργεί «φράγματα» προσβασιμότητας μεταξύ των δύο πλευρών της γραμμής), με ενδεχόμενη μελλοντική κατάληξη στο δήμο Θερμαϊκού.
2. Επέκταση δυτικά κατά μήκος του άξονα της Λαγκαδά προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία μέχρι το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
3. Επέκταση προς την περιοχή των δήμων Αμπελοκήπων και Ευόσμου.
4. Δημιουργία δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής προς ανατολικά μέσα από Τούμπα και Χαριλάου, προς την Πυλαία. Εφόσον γίνει η επέκταση αυτή, δε χρειάζεται να γίνει η μία από τις δύο συνδετήριες γραμμές τραμ που προτάθηκαν στη Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη το 2000 και προτείνονται και εδώ.
- Τερματικοί σταθμοί με τη μορφή ολοκληρωμένων πολυτροπικών συγκοινωνιακών κέντρων, για εύκολη μετεπιβίβαση από μέσο σε μέσο (συμπεριλαμβανομένων και ΙΧ): Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, περιοχή της Μίκρας σε συνδυασμό με την επέκταση της γραμμής μετρό προς αεροδρόμιο, περιοχή στρατοπέδου Καρατάσιου / νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
- Σύνδεση της περιοχής Σίνδου (περιοχή ΤΕΙ / Εκθεσης) με το κέντρο μέσω της υπάρχουσας χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ (γραμμή προαστιακού σιδηροδρόμου ή τέταρτος κλάδος του μετρό).
- Μελέτη δύο συνδετήριων γραμμών τραμ, για τη δυτική και ανατολική περιοχή Θεσσαλονίκης (βόρεια της σημερινής υπό κατασκευή γραμμής μετρό). Η τελευταία θα γίνει, εφόσον δε γίνει επέκταση της γραμμής μετρό προς Πυλαία.
- Προαστιακές σιδηροδρομικές συνδέσεις Θεσσαλονίκης με μεγάλα αστικά κέντρα.
«Το υπόλοιπο σύστημα μαζικών δημόσιων συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να καλυφθεί από λεωφορειακές γραμμές κατάλληλα αρθρωμένες, ώστε να συμπληρώνουν και τροφοδοτούν τα μέσα σε σταθερή τροχιά. Η δημιουργία εκτεταμένου και αυστηρά αστυνομευόμενου δικτύου λεωφορειολωρίδων θεωρείται από την Επιτροπή πρωταρχικής σημασίας για την πληρότητα του συστήματος», αναφέρουν οι μελετητές.
ΠάρκινγκΣε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρων στάθμευσης προτεραιότητα έχουν οχτώ: Ανθέων (υπόγειο), περιοχή στρατοπέδου Καρατάσιου - νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», στρατόπεδο Παύλου Μελά, περιοχή Λαχανόκηπων μεταξύ Γιαννιτσών και 26ης Οκτωβρίου, Πλατεία Χημείου (ΑΠΘ), περιοχή οδού Μ. Ψελλού, Ν. Ελβετία (κοντά στο σταθμό μετρό), Θέατρο Γης, σε συνδυασμό με επέκταση γραμμών ΟΑΣΘ ή ειδικά λεωφορεία και περιοχή Μίκρας (Δ. Καλαμαριάς).
Γ. Μαγκριώτης
«Εμείς επιμένουμε στη συναινετική διαμόρφωση του σχεδίου, διότι οι αντιπαραθέσεις, οι προχειρότητες και οι σκοπιμότητες μέχρι τώρα μόνο κακό έκαναν στην πόλη. Δημιουργείται το σχέδιο της επόμενης δεκαετίας για την πόλη, μέσω του οποίου θα λυθούν τα προβλήματα για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια», επισήμανε στον «Α» ο κ. Μαγκριώτης,
ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.