Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Όλοι θέλουν να γίνουν Ανδρόνικοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28/02/2011


Ο ΜΙΧ. ΤΙΒΕΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

«Δεν φταίνε πάντα τα αρχαία για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης», τονίζει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος, συντονιστής εδώ και μερικές μέρες του αρχαιολογικού έργου για την «Αττικό Μετρό Α.Ε.»...

Υπογραμίζει όμως ότι δεν αξιοποιήθηκε η αρχαιολογική τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας. «Σπαταλάται πολύς χρόνος για το κάθε εύρημα. Ολοι οι αρχαιολόγοι θέλουν να γίνουν Ανδρόνικοι», σχολιάζει.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του μετρό, το ανασκαφικό έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013. Οι τεχνικοί επιρρίπτουν την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους αρχαιολόγους. Ρόλος του Μ. Τιβέριου είναι ο καλύτερος συντονισμός των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Εχει 15ετή εμπειρία στη διαχείριση ανασκαφών στη διάρκεια κατασκευής μεγάλων έργων (Εγνατία Οδός Α.Ε., ΔΕΗ).
Ως αρχαιολόγος, όμως, που διεξάγει επί χρόνια ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι, δεν συμμερίζεται την άποψη των μηχανικών ότι στην επέκταση του μετρό προς Καλαμαριά δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω αρχαιότητων και ότι θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με τη βασική γραμμή. Οπως επισημαίνει, πριν ο Κάσσανδρος ιδρύσει τη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή υπήρχε ο οικισμός της αρχαίας Θέρμης. Ο κεντρικός οικισμός βρισκόταν στην περιοχή της Τούμπας, ενώ μικρότεροι υπήρχαν διάσπαρτοι στο χώρο που καταλαμβάνει η Θεσσαλονίκη. Ενας τέτοιος υπήρχε στο Καραμπουρνάκι. Εκεί, μπροστά στο «Παλατάκι», υπήρχε το λιμάνι της αρχαίας Θέρμης. Λόγω λιμανιού, ο αρχαίος οικισμός στο Καραμπουρνάκι αναπτύχθηκε περισσότερο από τους άλλους και ο εντοπισμός αρχαιοτήτων κατά την επέκταση του μετρό δεν είναι απίθανος.
«Σίγουρα υπάρχει κάποιος δρόμος που συνέδεε τους άλλους οικισμούς με το λιμάνι της αρχαίας Θέρμης. Η αρχή του εντοπίστηκε και διατηρείται κάτω από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φτάνει στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ισως να υπάρχει και δεύτερος», τονίζει.
Ο κύριος όγκος αρχαιοτήτων εντοπίστηκε στους σταθμούς του κέντρου, «Συντριβάνι», «Αγίας Σοφίας», «Βενιζέλου» και «Πλατεία Δημοκρατίας». «Το πρόβλημα με τις ανασκαφικές εργασίες ξεκινά από το σχεδιασμό του. Είναι πολλοί τέσσερις σταθμοί από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Πανεπιστήμιο», τονίζει. Δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη ότι οι σταθμοί δίνουν την ευκαιρία για μια ευρεία ανασκαφή στο κέντρο της πόλης. «Ηταν βέβαιο ότι θα βρεθούν αρχαιότητες από όλες τις φάσεις της πόλης. Δεν ήταν απαραίτητο να ανασκαφεί όλη η πόλη τώρα», σημειώνει. «Ούτε είναι κάθε εύρημα τόσο σημαντικό, ώστε να δαπανάται πολύς χρόνος για την εξέταση, αποτύπωση και ταυτοποίησή του». Τονίζει ότι το μετρό της Αθήνας έχει δείξει πώς μπορούν να επιταχυνθούν οι ανασκαφές. «Λύσεις υπάρχουν, απλά πρέπει να τις εφαρμόσουμε», λέει. Από τις πρώτες ενέργειες που πρότεινε είναι η συνένωση των υπαλλήλων που απασχολούνται στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό, και η δεύτερη βάρδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.