Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Ομηροι» των έργων του μετρό

agelioforos.gr, 26/07/2012
Ολο κι όλο τέσσερις καταστηματάρχες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους στην οδό Δελφών, μεταξύ της Μάρκου Μπότσαρη και της Πέτρου Συνδίκα. Τη γεμάτη με λουκέτα περιοχή, που παραμένει αποκλεισμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχάλη Ζορπίδη, αλλά και στελέχη της διεύθυνσης μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», υπό το διευθυντή έργων, Γιώργο Κωνσταντινίδη...



Αλλες 30 εβδομάδες
Ο κ. Ζορπίδης, από τη μια, ζητούσε να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης των καταστηματαρχών. Ο κ. Κωνσταντινίδης, από την άλλη, μιλούσε κι αυτός για διευκόλυνση των καταστηματαρχών, αλλά με... κυκλοφοριακά μέτρα. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, από την πλευρά τους, ζητούσαν αποζημιώσεις.
Το διά ταύτα είναι ότι ο ανάδοχος ζήτησε να παραμείνει κλειστή η οδός Δελφών για άλλες 30 εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες που υπολείπονται. Ωστόσο, οι 30 εβδομάδες απαιτούνται από τη στιγμή που θα αρχίσουν και πάλι τα έργα. Πότε θα ξαναρχίσουν; Κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να δώσει την απάντηση...

Το ΕΕΘ
«Οι καταστηματάρχες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Υπάρχει ούτως ή άλλως η κρίση, ήρθαν και οι λαμαρίνες να τους αποτελειώσουν. Το χειρότερο είναι ότι παραμένουν αποκλεισμένοι, χωρίς να εκτελείται έργο», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης.
Το ΕΕΘ προτείνει έξι μέτρα για την ανακούφιση των επαγγελματιών: 1) πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή δημοτικών τελών, 2) θέσπιση ειδικών χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για όσο διάστημα καθυστερεί το έργο, 3) υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς για τις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, 4) εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την καταβολή τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, 5) βελτίωση των συνθηκών διέλευσης στους χώρους γύρω από τα εργοτάξια με πρώτες προτεραιότητες την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό, την ασφάλεια και το φωτισμό και 6) αστυνόμευση των χώρων των εργοταξίων, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες οπότε γίνονται θύλακες παραβατικότητας.
Τα αιτήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της «Αττικό Μετρό» και θα πρέπει να υποβληθούν στους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα.
Οι καταστηματάρχες
Για τζίρους που... κατρακυλούν κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες, οι οποίοι, μετά και τα νέα για την παράταση του αποκλεισμού τους, βλέπουν και τις τελευταίες σταγόνες της υπομονή τους να εξαντλούνται.
«Ο τζίρος μας έχει πέσει κατακόρυφα. Η εικόνα είναι τραγική. Δεν κινείται τίποτα», σημειώνει η Σεβαστή Σαραφίδου, η οποία διατηρεί κατάστημα με ράφια.
«Ακόμα κι εγώ που έχω φαρμακείο, το οποίο εξυπηρετεί τους περίοικους, έχω δραματική πτώση τζίρου, η οποία αγγίζει ακόμη και το 70%», επισημαίνει ο Στέλιος Μέκιας.
«Από το Πάσχα έχουμε να δούμε έργα στην περιοχή. Ετσι χάθηκε ένα τρίμηνο», συμπληρώνει η καταστηματάρχισσα Ελένη Δεβετζή, ενώ ο Ζαφείρης Τζιούτζιας υπογραμμίζει ότι η απραξία του μετρό οδηγεί όλη την περιοχή στην απόλυτη καταστροφή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.