Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Οργασμός επενδύσεων στην Αττικό Μετρό!

adesmeytos.gr, 05/12/2012
«Ξεπαγώνουν» έργα Μετρό συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία της Αττικό Μετρό Α.Ε. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία αφορούν στην επέκταση προς Πειραιά, όπως επίσης το βασικό έργο και την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά...


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στις 28 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκειμένου να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δανειακής σύμβασης για το βασικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 ετών με 10ετή περίοδο χάριτος και το ποσό που θα εκταμιευτεί ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο δανεισμού -που είναι σταθερό- ανέρχεται σε 3.743% και θεωρείται εξαιρετικά ευνοϊκό. Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχει 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία. 
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέτασε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και στοιχεία (due diligence), καθώς η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει αιτηθεί από την ΕΤΕπ δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, και η απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας αναμένεται το Φεβρουάριο του 2013.
«Η παραπάνω εξέλιξη επιδεικνύει αφενός την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απέναντι στο έργο και την τεχνογνωσία της Αττικό Μετρό Α.Ε. και αφετέρου την έμπρακτη υποστήριξή της προς την ελληνική οικονομία, καθώς ένα τόσο κρίσιμο χρηματικό ποσό εκταμιεύεται άμεσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Τσίτουρας. 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 
Σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προγραμματίζει για το πρώτο δίμηνο του 2013 την εκταμίευση της δανειακής σύμβασης για το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί την πρώτη δόση από το σύνολο της εγκεκριμένης από την ΕΤΕπ πίστωσης για το συγκεκριμένο έργο, ύψους 550 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες, η εταιρεία προγραμματίζει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και για τη δεύτερη δόση της εγκεκριμένης πίστωσης για την επέκταση προς Πειραιά, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η επέκταση περιλαμβάνει επτά νέους σταθμούς: Αγία Μαρίνα (Ιερά Οδός), Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πειραιάς (λιμάνι) και Δημοτικό Θέατρο. 


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΛΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.