Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Σε περιπέτειες το μετρό Θεσσαλονίκης

agelioforos.gr,03/04/2013

Με διακοπή εκτέλεσης του μετρό Θεσσαλονίκης, απειλεί η κοινοπραξία που το κατασκευάζει, σε επιστολή της προς την Αττικό Μετρό. «Αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να συμβεί πλέον στο έργο καθ' ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υφιστάμεθα άλλο τις συνέπειες από την ανώμαλη εξέλιξη της μεταξύ μας σύμβασης και τη μονομερή αντιμετώπιση της κοινοπραξίας μας» επισημαίνει ο επικεφαλής της κοινοπραξίας κ. Μιχάλης Σίμας...Σύμφωνα δημοσίευμα της ιστοσελίδας «tovima.gr» στην τελευταία επιστολή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας προς την Αττικό Μετρό, ο επικεφαλής του έργου μιλά για «προβλήματα που επέφεραν τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή του» και «πλήρη αλλαγή των συνθηκών εκτέλεσης λόγω της παραβίασης ουσιωδών συμβατικών προβλέψεων», τα οποία «οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο και τελικά στην πιθανή διακοπή εκτέλεσης εργασιών».
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο σταθμός Ανάληψη «ήταν αδύνατον να κατασκευαστεί στη θέση που χωροθετήθηκε λόγω απαίτησης εκτεταμένων απαλλοτριώσεων, αφού απαιτείτο καθαίρεση εξωστών παρακείμενων πολυκατοικιών», «χρειάστηκε να στενέψει και να επιμηκυνθεί με ανασχεδιασμό» και «λόγω εύρεσης απρόβλεπτων γεωτεχνικών προβλημάτων» η Αττικό Μετρό ενέκρινε «πρόσθετες εξωσυμβατικές εργασίες».
«Η εκτέλεση επομένως της εκσκαφής του σταθμού» αναφέρει ο κ. Σίμας, «εξαρτάται από την προηγούμενη εκτέλεση εξωσυμβατικών εργασιών τις οποίες όμως δεν έχετε ακόμη συμβατικοποιήσει» και αναγνωρίζει ότι για την παράκαμψη του προβλήματος η Αττικό Μετρό ενέκρινε τις πρόσθετες εργασίες «ως επείγουσες».
«Έχουν παρέλθει 19 μήνες από την εν λόγω έγκριση, έχετε συντάξει και εγκρίνει ενδιάμεσα ΑΠΕ χωρίς να συμπεριλάβετε τις εργασίες αυτές και ακόμη και σήμερα δηλώνετε αδυναμία σύνταξης της απαιτούμενης νέας τιμής» σημειώνει ο επικεφαλής του έργου.
Έτσι, υπογραμμίζει, αναγκάζεται ο ανάδοχος να εκτελεί εργασίες με προσωρινή τιμή «που ουδόλως καλύπτει τα κόστη κατασκευής, προκαλώντας… υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση», ενώ κατηγορεί την ΑΜ ότι παραβιάζει «κάθε έννοια εύλογου χρόνου για την συμβατική τακτοποίηση των πρόσθετων αυτών εργασιών».

Σημαντικό είναι το ππτόβλημα που εχει προκύψει και με τους μετροπόντικες, Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή: «Ομιλείτε περί τήρησης πρόβλεψης για ένα έργο, του οποίου όλος ο προγραμματισμός έχει ανατραπεί εκ βάθρων λόγω των προβλημάτων αρχαιολογίας και απαλλοτριώσεων», όταν «εσείς οι ίδιοι έχετε χορηγήσει παράταση της συμβατικής προθεσμίας κατά τέσσερα χρόνια με αναθεώρηση, δηλαδή χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου» και «έχετε εγκρίνει αλλαγή συμβατικής πρόβλεψης με δίοδο των ΤΒΜ (μετροπόντικες) από το σταθμό Παπάφη πριν από την εκτέλεση οιασδήποτε εργασίας».
«Προσπαθείτε να αποκρύψετε το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν οι σήραγγες μετά την Ανάληψη, λόγω έλλειψης απαλλοτριώσεων στους σταθμούς Πατρίκιος, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία» σημειώνει ο κ. Σίμας. Εξ αυτών, τονίζει, η διακλάδωση Πατρικίου παραδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012, η Νέα Ελβετία παραδίδεται τώρα (πέντε μήνες μετά τη λήξη της αρχικής συμβατικής προθεσμίας του έργου), ενώ ο σταθμός Βούλγαρη «δεν έχει ακόμη παραδοθεί και είναι άγνωστο το πότε», αναφέρει.
«Ήδη από τον Ιούλιο 2011 επικαλείσθε υπαιτιότητα του αναδόχου ως προς την εκπλήρωση συμβατικών του υποχρεώσεων. Έχουν παρέλθει σχεδόν δύο έτη και ουδέν μέτρο έχετε λάβει εναντίον του», κάτι που, όπως παρατηρεί ο κ. Σίμας, αποτελεί «πειθαρχική παράβαση».
«Το γεγονός ότι ουδεμία σχετική ενέργεια έχει γίνει αντιθέτως δε έχουν χορηγηθεί προτάσεις εκ μέρους σας τόσο των τμηματικών όσο και της συνολικής προθεσμίας του έργου με αναθεώρηση, αποδεικνύει το αβάσιμο των επιχειρημάτων σας» προσθέτει.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Σίμας στην επιστολή, η Αττικό Μετρό δεν έχει απαντήσει εδώ και μήνες στο αίτημα της κοινοπραξίας για μετεγκατάσταση των ΤΒΜ στη Νέα Ελβετία και τεχνική παρέκκλιση του έργου.
«Επειδή οι απρόβλεπτες συνθήκες που συναντήθηκαν (αρχαιολογία, απαλλοτριώσεις) διετάραξαν την ισορροπία της σύμβασης και κατέστησαν για τον ανάδοχο την οφειλόμενη από αυτόν αντιπαροχή ιδιαίτερα επαχθή σε βαθμό που υπερβαίνει τον κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, δυνάμενο να αναληφθεί από αυτόν κίνδυνο, επιβάλλεται η αποκατάστασή της, σύμφωνα με τις εν λόγω αρχές» τονίζει ο κ. Σίμας.
Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα στο «tovima.gr» η επιστολή του κ. Σίμα βρίσκεται στο «πνεύμα» των δυσκολιών που καταδιώκουν το έργο από την πρώτη του στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 70 διεκδικήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, έχουν κατατεθεί κατά του Δημοσίου από την κοινοπραξία στα δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.