Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κι όμως γίνεται! ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ

typosthes.gr,04/04/2013

Και αρχαία και μετρό! Η εταιρεία επέμενε πως δεν υπάρχει καμία τεχνική λύση...
Ήταν κάθετη. Έφτασε να απειλήσει το ελληνικό κράτος με καταγγελία και σταμάτημα του έργου. Τελικά, δεν ήταν έτσι. Το πόρισμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ ανατρέπει τους ισχυρισμούς της εταιρείας, θεωρεί πως μετά από μία προσωρινή απόσπαση των αρχαίων, το 85% με 95 τοις εκατό θα επανατοποθετηθεί, δημιουργώντας ένα σταθμό κόσμημα παγκοσμίως. Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί της εταιρείας έγιναν τώρα επικοινωνιακά παιχνίδια περί της προσωρινής απόσπασης. Όμως, είναι σαφές πως κάποιοι βιάστηκαν να λήξουν την υπόθεση. Να μην αφήσουν ούτε πορίσματα, ούτε το λαό της πόλης να εκφραστεί για την ίδια του την κληρονομιά. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, όμως, πλανώνταν πλάνην οικτράν πως η πόλη είναι ανοχύρωτη. Την ίδια μοίρα θα έχουν και οι υπόλοιπες επιδιώξεις τους.

Διαβάστε το ρεπορτάζ:

Σε μια Σολομώντεια λύση προέβη με πόρισμά του το ΤΕΕ/ΤΚΜ σχετικά με τις αρχαιότητες στο σταθμό της Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, πρότεινε την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου και την επανατοποθέτηση και ανάδειξη σχεδόν του συνόλου τους (ποσοστού τουλάχιστον 85% έως και 95%) στον φυσικό τους χώρο, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού.

Η προτεινόμενη λύση, που τυγχάνει θετικής αποδοχής -σε πρώτη φάση- και από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αν και θα απαιτηθεί περαιτέρω μελέτη, προέκυψε από το έργο διεπιστημονικής ομάδας εργασίας, που συγκρότησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός μηχανικός Πάρις Μπίλλιας, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μιλώντας εκ μέρους της 8μελούς ομάδας εργασίας, η προτεινόμενη λύση έχει χαμηλό κόστος (0,6%-0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου), ενώ -αν γίνουν οι σωστές ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- θα υπάρξουν μόνο μηδενικές (ή το πολύ ολιγόμηνες) καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου.

Με βάση την πρόταση, το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, θα επιστρέψει στην αρχική του θέση μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού. Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο 45 τμ. επί συνόλου 1.600 τμ., όπου θα βρίσκονται οι διελεύσεις αγωγών εξαερισμού και παροχών και οι κυλιόμενες σκάλες..

Οι αρχαιότητες θα γίνονται αντιληπτές οπτικά και κιναισθητικά από τους χρήστες του μετρό και θα αποτελούν επισκέψιμο κομμάτι του σταθμού, δημιουργώντας μάλιστα την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο (χάρη στα αναρριχόμενα φυτά, το φυσικό φωτισμό και τα χρώματα της οροφής που θα τις πλαισιώνουν).

Τ. Κονακλίδης: «Είναι η καλύτερη λύση»

Την εκτίμησή του ότι η λύση στην οποία κατέληξε η Ομάδα Εργασίας είναι η καλύτερη και θα προσφέρει πολλά στην πόλη της Θεσσαλονίκης (εφόσον υλοποιηθεί), εξέφρασε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Όπως είπε, η υλοποίηση της πρότασης δεν έχει μεγάλο κόστος, μπορεί να εφαρμοστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα δώσει ώθηση στην περιοχή, μετατρέποντάς την σε πόλο έλξης τουριστών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν θα καταστεί συμμέτοχο σε ενδεχόμενη καθυστέρηση κατασκευής του μετρό καθώς τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της υλοποίησής του». Για αυτό το λόγο θα καταθέσει άμεσα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας στους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Κονακλίδης επανέλαβε το αίτημα του Επιμελητηρίου για τη ίδρυση στη Θεσσαλονίκη ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει την κατασκευή του μετρό, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό απέστειλε τα σχέδια του σταθμού της Βενιζέλου, 21 μέρες μετά από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας, παρόλη τη διάθεση συνεργασίας τόσο από τη διεύθυνση της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, όσο και από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κατέληξε λέγοντας με έμφαση ότι «το Επιμελητήριο καταθέτει αυτή την πρόταση επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, παρότι μέχρι το τέλος του Απριλίου είναι μεγάλη η πιθανότητα να μην υπάρχει καν ΤΕΕ».

«Το μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει αν καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου»

Αναλυτικότερα, παρουσιάζοντας το πόρισμα της 8μελούς ομάδας εργασίας, ο κ. Μπίλλιας ξεκίνησε από μια βασική παραδοχή: Ότι «το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει με κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου και κατεύθυνση της επιβατικής κίνησης προς τους όμορους σταθμούς Δημοκρατίας και Αγίας Σοφίας, καθώς αυτοί δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν τόσους επιβάτες». Ο εν λόγω σταθμός είναι ένας από τους βασικότερους του μετρό, λόγω της θέσης του στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, γειτνιάζει με σημαντικά μνημεία (πχ, Αλκαζάρ, Μπεζεστένι, Αγορά Εμπράρ, Παλιό Δημαρχείο του Δελαδέτσιμα) ενώ προβλέπεται ότι θα εξυπηρετεί 85.000 επιβάτες ημερησίως το 2030. Κατά συνέπεια, η λύση που εξετάστηκε έπρεπε να περιλαμβάνει τη λειτουργία του σταθμού –και όχι την κατάργησή του.

Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι και η αντίστοιχη έρευνα του πανεπιστημίου καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με εκείνο της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δηλαδή στην απόσπαση των αρχαιοτήτων, την κατασκευή του σταθμού και την επανατοποθέτησή τους. «Και εμείς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει εφικτή λύση χωρίς τη διατάραξη των αρχαίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Σήμερα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό ‘Βενιζέλου’ του μετρό Θεσσαλονίκης. Αναρωτιέμαι αν ο δήμος Θεσσαλονίκης την αποδεχθεί και σταματήσει να στηρίζει την άποψη ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να αποσπασθούν και πρέπει όλα να εκτεθούν ακριβώς στη θέση που αποκαλύφθηκαν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή που το θέμα ετέθη, πιστεύαμε ότι μια λύση που θα είχε ως προϋπόθεση την ολική απόσπαση και μερική επανατοποθέτηση, θα μπορούσε να είναι τεχνικά βιώσιμη. Στις επόμενες μέρες, θα εξεταστεί το επιπλέον κόστος και η επιβάρυνση στο χρόνο παράδοσης του έργου, από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης. Αναμένουμε βέβαια και τη σχετική πρόταση της ομάδας εργασίας του ΑΠΘ για την οποία επίσης θα τοποθετηθούμε. Εν πάση περιπτώσει, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε πιστά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του οποίου η προηγούμενη απόφαση, είχε επίσης ως προϋπόθεση την απόσπαση των ευρημάτων» κατέληξε.

Η ομάδα εργασίας

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους: Μιχάλη Γεωργιάδη (πολιτικός μηχανικός, καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ), Νίκο Καλογήρου (αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ), Βασίλη Κωνσταντινίδη (μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός, μελετητής δημοσίων έργων),

Πάρι Μπίλλια (πολιτικός μηχανικός, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ), Παναγιώτη Παπαϊωάννου (αγρονόμος τοπογράφος, καθηγητής Πολυτεχνικής ΑΠΘ), Σωτήρη Πρέντζα (αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Εργων Υποδομών του ΤΕΕ/ΤΚΜ), Ματούλα Σκαλτσά (καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας/Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ) και Αριστοτέλη Τοκατλίδη (πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Εργων Κεντρικής Μακεδονίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.